naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Centar Londona najbogatija regija EU-a, najsiromašniji sjeveroistok Rumunjske

Stanovnici užeg dijela Londona više su nego triput bogatiji od prosjeka Europske unije, podatci su koje je Eurostat objavio u utorak 12. veljače. Najsiromašnije članice EU-a su Rumunjska, Bugarska i Poljska, čije je bogatstvo manje od trećine prosjeka u Europskoj uniji. 


Regionalne varijacije zasnivaju se na podatcima o BDP-u po stanovniku iz 2005. koji potvrđuju rezultate sličnih istraživanja iz ranijih godina. 


Prosječan BDP po stanovniku u centru Londona procjenjuje se na 67.798 eura, što je 303 posto prosjeka EU-a, koji iznosi 22.400 eura. 


U najsiromašnijoj pak regiji EU-a, na sjeveroistoku Rumunjske, BDP po stanovniku iznosi tek 7.542 eura. 


Na vrhu ljestvice najbogatijih regija našli su se još i Luksemburg, gdje BDP iznosi 264 posto prosjeka u EU-u, te Bruxelles s BDP-om 241 posto prosjeka EU. 


Podatci Eurostata potvrđuju i ranije utvrđene izrazite regionalne varijacije među nekima od 27 članica EU-a. 


U Italiji, primjerice, prosječni BDP po stanovniku u Lombardiji, sjevernom financijskom središtu zemlje u kojoj se nalazi i prijestolnica Milano, iznosi 30.567 eura, dok je u Napulju i regiji Kampanji manji od polovine toga iznosa. 


Istodobno su uz BDP od 24.308 eura stanovnici šire londonske regije puno manje bogati od svojih sugrađana iz središta grada. 


Iz Eurostata upozoravaju da na BDP po stanovniku uvelike može utjecati i seljenje ljudi na putu do posla. 


Neto priljev zaposlenika koji putuju do svojih radnih mjesta u centru Londona 'povećava proizvodnju do razine koju stanovništvo centra samo ne bi moglo ostvariti', stoji u priopćenju Eurostata. 


Rezultat je taj da BDP po stanovniku u tim regijama djeluje precijenjeno a u regijama iz kojih zaposlenici putuju do svojih radnih mjesta podcijenjeno.(Hina)


 


Više o tome:


  • Europska komisija: Regional GDP per inhabitant in the EU27
  • EUobserver: Europe's poorest live in Bulgaria and Romania