naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija želi istražiti veze između organiziranog kriminala i korupcije

Europska komisija najavila je u utorak 12. veljače da će podrobnije istražiti veze između organiziranog kriminala i korupcije, jer sadašnje mjere protiv korupcije nisu dovoljne.


U radnom dokumentu o vezi organiziranog kriminala i korupcije, Komisija je najavila da će provesti studiju o tom dosad nedovoljno istraženom fenomenu. U dokumentu se navode spoznaje o situacijama u kojima organizirani kriminal koristi korupciju kao sredstvo za infiltraciju u javni ili privatni sektor, sa zaključkom da je potrebno bolje razumijevanje tih veza.


'Korupcija košta oko 5 posto vrijednosti svjetskog gospodarstva. EU mora poduzeti akciju, a ja sam odlučan podrezati krila organiziranom kriminalu svim mogućim sredstvima. Organizirani kriminal koristi se podmićivanjem kako bi promovirao svoje kriminalne aktivnosti i izbjegao kazneni progon. Takva se situacija ne može nastaviti.


Već postoje protumjere namijenjene sprečavanju 'pranja' kriminalnih aktivnosti i koje omogućavaju kazneni progon onih koji daju ili primaju mito u javnom i privatnom sektoru. Sada namjeravam utrti put za razvoj nove generacije odgovora' na te probleme, izjavio je povjerenik za pravosuđe i unutarnje poslove Franco Frattini.


Komisija upozorava na rastući fenomen financijskog korporativnog kriminala u koji su uključeni mnogi pojedinci, koji se mogu podvesti pod europsku definiciju organiziranog kriminala, ali koje nisu nužno povezani s klasičnim kriminalnim skupinama.  


Namjera je Komisija da rezultati najavljene studije posluže kao polazište za procjenu učinkovitosti različitih preventivnih i represivnih mjera koje su sada na snazi.


Posebni naglasak u studiji bit će stavljen na istraživanje ranjivosti privatnog sektora na korupciju, o čemu se, za razliku od javnog sektora, vrlo malo zna.


Komisija navodi da su zakonodavstvo i politika danas usmjereni na organizirani kriminal i korupciju kao odvojene fenomene, dok se o njihovoj međusobnoj vezi malo zna.


U studiji će se pokušati dobiti odgovor na pitanja o tome kakve su veze između korupcije i organiziranog kriminala, pokušati identificirati situacije kada organizirani kriminal za postizanje svojih ciljeva radije bira korupciju, nego drugo sredstva poput nasilja i ucjena.(Hina)


  


Više o tome:


Europska komisija: Commission to tackle the links between organised crime and corruption