naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU zadovoljan sporazumom o energetskoj suradnji Poljske i Litve

Povjerenik Europske komsije za energetiku Andris Piebalgs izrazio je u srijedu 13. veljače zadovoljstvo sporazumom Poljske i Litve o pojačanoj suradnji na području energetike.


Baltičke su zemlje još uvijek 'energetski otok' kada su u pitanju europska energetska tržišta i taj problem valja hitno riješiti kako bi se preduhitrile prijetnje sigurnosti opskrbe i ispravnom funkcioniranju unutarnjeg energetskog tržišta u EU.  


Poljska i litvanska energetska kompanija potpisale su u utorak sporazum o zajedničkom projektu kojim bi se do 2012. povezale energetske mreže te dvije zemlje.


Vrijednost ulaganja Polska Grup Energetyczna i Lietuvos Energija trebala bi dosegnuti 250 milijuna eura a jedan od ciljeva zajedničkog projekta jest povezivanje litvanske elektrodistribucijske mreže preko Poljske s Europskom unijom. 


Litva se nada da će se tim povezivanjem zaštititi od nestašice električne struje nakon zatvaranja postojeće nuklearke u Ignalini krajem 2009., koje je zatražio EU.


Poljska pak novim sporazumom regulira svoje sudjelovanje u projektu gradnje nove nuklearne elektrane u Ignalini. Poljska i Litva žele je izgraditi zajedno, a u projektu bi trebale sudjelovati i preostale dvije baltičke članice EU-a Latvija i Estonija.(Hina) 


 


Više o tome:


Europska komisija: Energy Commissioner Andris Piebalgs welcomes agreement on the implementation of the interconnection project between Lithuania and Poland