naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i Rusija i dalje podvojeni oko Kosova

Europska unija i Rusija i dalje imaju suprotna stajališta o budućem statusu Kosova, bez obzira na sastanak održan u srijedu 13. veljače koji je trebao ublažiti razlike samo nekoliko dana prije najavljenog proglašenja kosovske neovisnosti. 


Sastanak EU Trojke i Rusije, na kojemu su uz slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, čija zemlja predsjeda Europskom unijom, prisustvovali i  povjerenica Europske komisija za vanjske odnose Benita Ferrero Waldner, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana te ruski ministar vanjski poslova Sergej Lavrov, održan je na Brdu kod Kranja. 


Ferrero Waldner je prije početka sastanka izjavila kako je status quo na Kosovu neodrživ jer Europska unija želi uspostavu stabilnost u regiji te dodala kako se nada da će EU uvjeriti Rusiju da je trenutna situacija 'neodrživa'. 


Ruski ministar izjavio ja kako su razlike u stajalištima između Rusije i Europske unije fundamentalne, te da se te razlike ne mogu nadvladati jer se tiču temeljnih načela međunarodnog prava. Lavrov je dodao da je glede Kosova potrebno poštivati međunarodno pravo i Helsinšku povelju. 


Većina zemalja članica EU-a je najavila kako će priznati neovisnost Kosova koja bi trebala biti proglašena u nedjelju 17. veljače. 


Međutim, kosovskoj neovisnosti snažno se protiv Srbija koja je zbog ovog pitanja zatražila održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak. 


Lavrov je izjavio da Rusija podržava zahtjev Srbije da se o Kosovu održi sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, ali je rekao da nije optimist glede tog sastanka te dodao da ne bi bilo dobro izbjeći mogućnost da se u UN-u ponovno suoče stajališta o Kosovu. 


I Moskva i Beograd zalažu se za rješenje koje bi potvrdilo i Vijeće sigurnosti UN-a i koje bi bilo prihvatljivo i za Srbiju. 


Poslije sastanka s EU Trojkom Lavrovu je postavljeno pitanje kako će Rusija reagirati ako Kosovo proglasi samostalnost i ako ga priznaju zemlje Europske unije i razmišlja li o uzvratnim mjerama Europi preko svoje energetske politike.  


Pretpostavka da bi Rusija mogla reagirati na taj način je nije točna rekao je Lavrov, dodavši da Rusija u arsenalu svojih vanjskopolitičkih poteza nema kaznene sankcije.


Međutim Lavrov je dodao kako bi jednostrano proglašenje kosovske neovisnosti bilo pogreška. 


Rupel je na pitanja o mogućem proglašenju neovisnosti Kosova i reakcijama Bruxellesa rekao da priznavanje neovisnosti Kosova  nije na Europskoj uniji kao integraciji nego da je to u nadležnosti svake države posebno, te da ne može odgovarati na hipoteze. 


Javier Solana je razgovor s Lavrovom ocijenio vrlo dobrim i konstruktivnim te dodao da je bilo riječi o akcijama koje obje strane namjeravaju poduzeti u partnerskoj suradnji na području gospodarskih odnosa, olakšavanju viznog režima, te suradnji u kriznim situacijama u svijetu. 

 

Više o tome:

  • Slovensko EU predsjedništvo: Minister Rupel heads EU Troika-Russia meeting
  • EUobserver: EU and Russia's stances on Kosovo still 'fundamentally' different