naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska završila provedbu projekta CARDS 2004 protiv droge

Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe opojnih droga predstavili su u četvrtak 14. veljače rezultate CARDS 2004 projekta 'Jačanje kapaciteta Republike Hrvatske za borbu protiv trgovine drogama i zlouporabe droga'. 

Svrha projekta, koji je EU financirao s milijun eura, bila je učinkovita borba protiv  organiziranog kriminala kroz provedbu nacionalne multidisciplinarne strategije o  drogi, sukladne strategiji EU-a, priprema sudionika za sudjelovanje u Europskom centru  za praćenje droga  i ovisnosti (EMCDDA) u Lisabonu i njegovoj Mreži informiranja  o  drogama i ovisnosti (REITOX).


Projekt je započeo u kolovozu 2006., a završit će do kraja veljače 2008. Proveden je u suradnji s njemačkim saveznim Ministarstvom zdravstva i Berlinskim Senatom te uz sudjelovanje austrijskih, poljskih i španjolskih stručnjaka. Ured za suzbijanje zlouporabe opojnih droga je bio izravni partner u projektu dok je nekoliko nevladinih udruga i županijskih ureda iz Splita, Čakovca i Vinkovaca također bilo uključeno u projektne aktivnosti.  

Predstavnik hrvatskog ministarstva zdravstva Ante Zvonimir Golem rekao je kako je završetkom projekta Hrvatska završila i dio pregovora iz poglavlja 24 (Pravda, sloboda i sigurnost) i to onom  koji govori o suradnji u borbi protiv zloporabe droga. 


 


Više o tome:

Delegacija Europske komisije u RH: Bitno poboljšana borba Hrvatske protiv zlouporabe droga