naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europa usporila priključak za SAD-om na području inovacija

Europska komisija objavila je u četvrtak 14. veljače  pregled postignuća na području inovacija zemalja članica Europske unije, zemalja kandidata za članstvo u EU-u Hrvatske i Turske, te Norveške i Švicarske, Sjedinjenih Država, Izraela i Islanda. 


Tablica postignuća napravljena je na temelju 25 indikatora koje pokrivaju pet aspekata inovacija. U obzir se, između ostaloga, uzimaju strukturalni uvjeti za razvijanje inovacijskog potencijala, investicije u znanost i istraživanje, ulaganja u inovacije poslovnih subjekata.  


Na temelju postignuća u posljednjih pet godina, zemlje se mogu podijeliti u četiri relativno homogene skupine. 


U prvoj skupini su predvodnici, koji su daleko iznad europskog prosjeka, na čelu sa Švedskom, a slijede Danska, Finska, Njemačka. 


Druga skupina se približava prvoj i u njoj su Austrija, Belgija, Francuska, Irska i Nizozemska. 


U skupini 'umjerenih inovatora' su Cipar, Češka, Estonija, Italija, Norveška i Slovenija. 


U četvrtoj skupini zemalja, onih 'koje sustižu' nalazi se Hrvatska, Bugarska, Grčka, Mađarska, Latvija, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska i Slovačka, a na samom začelju je Turska. Komisija navodi da se te zemlje po svojim postignućima, iako su znatno ispod europskog prosjeka, ipak postupno približavaju tom cilju.    


Iako europske zemlje koje prednjače po inovacijama stoje rame uz rame sa Sjedinjenim Državama i Japanom, EU u cjelini još znatno zaostaje. 


'Činjenica da se ritam sustizanja Sjedinjenih Država usporava i da se povećava razlika na europsku štetu u području investicija u znanstveno istraživanje i razvoj, pokazuje da trebamo udvostručiti naše napore u pogledu inovacija', rekao je povjerenik za poduzetništvo i industriju Günter Verheugen.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: European Innovation scoreboard 2007: Summary of the situation in the 27 Member States
  • Europska komisija: Convergence of innovation performance in the EU
  • EurActiv: Europe slows down 'innovation catch-up' with US