naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Merkel i Erdogan suprotstavljeni u pogledu integracije Turaka u Njemačkoj

Njemačka i Turska i dalje imaju različite poglede oko integriranja turskih useljenika u njemačko društvo, za što je turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio ‘fanatizam’ u Njemačkoj.

Obraćajući se članovima svoje stranke u Turskoj u srijedu 13. veljače Erdogan je rekao kako bi njemački planovi za integraciju Turaka mogli dovesti do gubitka njihovog identiteta.

Prema pisanju Financial Times Deutschland, turski premijer mislio je pritom na Istanbul i Izmir, dva turska grada u kojim će biti osnovna njemačka sveučilišta. S druge strane otvaranje turskih sveučilišta u Njemačkoj, smatra Erdogan, izazva proteste Nijemaca.

Erdogan smatra da je razlog za to ‘fanatizam’, govoreći pritom o rezervama njemačke kancelarke Angele Merkel prema otvaranja škola na turskom jeziku u Njemačkoj.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je naljutio njemačku kancelarku govorom održanim u njemačkom gradu Kölnu prošlog vikenda u kojem je pred turskom publikom rekao kako je za integracija Turaka u njemačko društvo, ali i da je ‘asimilacija zločin protiv čovječnosti’.

Trenutno u Njemačkoj živi oko 2.7 milijuna Turaka. Mnogi od turskih useljenika potpuno su integrirani u njemačko društvo, ali velik broj i dalje živi u zatvorenim turskim zajednicama sa malo kontakata s okolinom.

Iako je njemačka kancelarka reagirala suzdržano na Erdoganov govor, nekoliko njemačkih  političara i komentatora kritiziralo je Erdoganov nastup u Kölnu smatrajući da se Erdogan ponašao kao premijer Turaka koji žive u Njemačkoj. 

Merkel je dodala kako dugoročni boravak u Njemačkoj traži, osim učenja njemačkog jezika, i jače usvajanje njemačkih običaja, a protivi se i otvaranja škola u Njemačkoj u kojim bi nastavno osoblje bilo iz Turske, umjesto Nijemaca turskog podrijetla.

Njemački mediji komentiraju Erdoganov istup u svijetlu turskog nezadovoljstva zbog Francuskog protivljenje turskom članstvu u EU.

Razmjena komentara između kancelarke Merkel i premijera Erdogana potaknut je požarom u njemačkom gradu Ludwigshafenu  u kojem je život izgubilo devet Turaka i nakon medijskih spekulacija da su nesreću izazvali njemački ultra-desničarski ekstremisti.

 

Više o tome:

EUobserver: Integration spat continues between Merkel and Erdogan