naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU bez jedinstvenog stajališta o neovisnosti Kosova

Kosovski parlament proglasio je u nedjelju 17. veljače neovisnost Kosova te pozvao međunarodnu zajednicu na brzo priznanje. 


Nekoliko sati nakon proglašenja kosovske neovisnosti U Bruxellesu su se u okupiti politički direktori ministarstava vanjskih poslova zemalja članica kako bi pripremili tekst zaključaka ili deklaracije o Kosovu.  


Ove zaključke ili izjavu trebali bi u ponedjeljak prihvatiti ministri vanjskih poslova na čijem će sastanku kosovska neovisnost će biti glavna tema.  


Očekuje se kako će europski ministri nakon održavanja rasprava o ovom pitanju 'primiti na znanje' proglašenje neovisnoti Kosova, ali će zemljama članicama EU-a biti ostavljen izbor o proglašenju najmlađe države u Europi.


Naime, Europska unija kao takva ne može priznati neovisnost nove države, jer je to u isključivoj nadležnosti država članica.  


Prema najavama, većina država članica EU-a trebala bi priznati Kosovo odmah ili vrlo brzo nakon proglašenja neovisnosti. 


Međutim, zemlje članice daleko su od suglasja u ovom pitanju – zasad su Španjolska, Rumunjska, Cipar i Grčka najavili kako neće priznati novonastalu državu.

I Slovačka u ovom trenutku još ne razmišlja o priznanju Kosova, ali je najavila kako će nastaviti pratiti razvoj situacije na Kosovu i regiji, te korake koje će poduzeti međunarodna zajednica. Iz slovačkog ministarstva vanjskih poslova najavljeno je kako će tek nakon evaluacije razvoja situacije donijeti odluku o daljnjim koracima.


Druge zemlje, poput Bugarske, odbile su obznaniti svoje stajalište preije održavanja današnjeg sastanka. 

Ipak, najveće zemlje članice EU-a, Njemačka, Francuska i Velika Britanija, najavile su skorašnje priznavanje Kosova. 


Francuski ministar vanjski poslova Bernard Kouchner koji je obnašao dužnost prvog specijalnog predstavnika Ujedinjenih naroda na Kosovu nakon intervencije NATO-a 1999. godine, u nedjelju je Kosovu poželio 'sreću' i rekao kako je razvoj događaja pokazatelj 'uspjeha međunarodne zajednice i Europe'. 


Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana pozvao je u nedjelju nakon što je kosovski parlament proglasio neovisnost na 'mirno i odgovorno ponašanje'. Solana je istaknuo važnost stabilnosti Kosova i cijele balkanske regije. 


Glasnogovornik američkog State Departmenta Sean McCormack pozdravio je 'jasnu opredijeljenost' Kosovara u provedbi UN-ovog plana, nazvavši neovinsot najboljim rješenjem situacije za obje strane.  


Rusija je naprotiv snažno osudila kosovsku deklaraciju neovisnosti smatrajući da ona povređuje teritorijalni integritet Srbije te je zatražila hitno sazivanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a. 


Odluka o slanju policijske i pravosudne misije EU-a na Kosovo već je donesena u subotu 16. veljače i ona bi se mogla početi raspoređivati već sljedeći tjedan. Raspoređivanje će trajati 120 dana, a za to vrijeme odgovornost za stanje na Kosovu ostat će na UN-ovoj misiji UNMIK.


 


Više o tome:

  • EUobserver: EU to struggle to reach common position on independent Kosovo
  • EUobserver: EU Kosovo mission launched
  • EurActiv: Europe split on Kosovo independence