naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska predlaže uspostavu europskih interventnih snaga

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predlaže osnivanje elitnih obrambenih snaga koje bi činili vojnici iz šest najvećih zemalja članica EU-a - Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Španjolske, Italije i Poljske. 


Francuski zastupnik Pierre Lellouche, Sarkozyjev glasnogovornik za obranu, iznio je zamisao i uvjete pod kojima bi se projektu mogle pridružiti druge zemlje članice u francuskom dnevniku Le Figaro. 


Pariz predviđa da šest najvećih zemalja članica usvoji zajednička pravila za tu pojačanu suradnju, poput izdvajanja najmanje dva posto BDP-a za obranu. Trebale bi se također priključiti zajedničkom tržištu vojnom opremom te za interventne snage osigurati 10 tisuća vojnika. 


Osim toga, te elitne snage trebale bi imati mandat za provedbu zajedničkih protuterorističkih sigurnosnih projekata, kao i programa na području obrambene infrastrukture, poput proturaketne obrane ili svemirske i obavještajne tehnologije. 


Prema bruxelleskom tjedniku European Voice, Pariz tu inicijativu namjerava pokrenuti 2009., nakon ratifikacije Lisabonskog ugovora u svim zemljama članicama, jer taj ugovor sadrži odredbu o 'stalnoj strukturiranoj suradnji' što bi moglo poslužiti kao pravni temelj za taj projekt. 


Ta se odredba nalazila i u propalom Europskom ustavu, koji su Francuzi i Nizozemci odbacili 2005., a njezino unošenje tada su, prema europskim dužnosnicima, tražile Velika Britanija i Francuska. 


Prijedlog će vjerojatno izazvati nelagodu u nekim manjim zemljama članicama iako europska pravila predviđaju da se sve zemlje članice mogu pridružiti manjim skupinama unutar EU-a. 


Kako sada stvari stoje, čak i među šest mogućih članica novog kluba, samo Velika Britanija i Francuska ispunjavaju kriterij koji se odnosi na izdvajanja za obranu u iznosu od dva posto BDP-a. 


Zamisao o zajedničkom tržištu vojne opreme već postoji na europskoj razini. Europska komisija nastoji postići dogovor koji bi zemljama članicama trebao osigurati racionalnije korištenje proračunskog novca u tom sektoru. 


Europska pravila o unutarnjem tržištu trenutačno se ne primjenjuju na obrambeni sektor, što omogućuje zemljama članicama da ugovore o kupnji vojne opreme izuzimaju iz europskih pravila o javnoj nabavi. Osim toga, nacionalni propisi otežavaju transfer vojnog materijala među zemljama članicama pa ih Komisija želi pojednostaviti i uskladiti.(Hina)


  


Više o tome:

EUobserver: France to push for intervention force created by EU big six