naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska unija o Kosovu

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a usuglasili su u ponedjeljak 19. veljače u Bruxellesu zajednički tekst o Kosovu u kojem se kaže da će svaka zemlja  EU-a odlučiti sukladno svojoj nacionalnoj praksi i međunarodnom pravu o priznanju njegove neovisnosti, a odmah nakon toga nekoliko je zemalja objavilo namjeru da će to brzo učiniti. 


'Vijeće prima na znanje da će zemlje članice odlučiti, sukladno nacionalnoj praksi i međunarodnom pravu i o svojim odnosima s Kosovom', stoji u zaključcima Vijeća oko čijeg su teksta trajala višesatna pogađanja. U prvotnom prijedlogu kod te ključne rečenice stajalo da 'zemlje članice mogu odlučiti sukladno nacionalnoj praksi i pravnim normama, o uspostavljanju odnosa  s Kosovom kao neovisnom državom pod međunarodnim nadzorom'.  


Na kraju je prihvaćen španjolski prijedlog u kojem se u tom dijelu uopće ne spominje riječ neovisnost. 


Vijeće je u svojim zaključcima istaknulo da je slučaj Kosova predstavlja 'sui generis' slučaj, koji ne postavlja nikakav presedan. 


'Vijeće ističe svoje uvjerenje da, u svjetlu sukoba, etničkog čišćenja i humanitarne katastrofe iz 1990-tih i produženog razdoblja međunarodne uprave u skladu s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, status Kosova predstavlja slučaj 'sui generis' koji ne postavlja nikakav presedan', stoji u zaključcima. 


Ministri su ponovili da potporu europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, 'koje će postati sastavni dio Europske unije kada ispune uspostavljene kriterije'. 


Ostaje, međutim, nejasno kako će Kosovo moći pregovarati o približavanju EU-u, ako ga sve članice ne priznaju kao državu, što su već najavili Cipar, Španjolska i Rumunjska.


Vijeće je u svojim zaključcima osudilo nasilje koje je izbilo nakon proglašenja kosovske neovisnosti u Beogradu, Mitrovici i drugim mjestima, posebice protiv stranih diplomatskih misija.


Vijeće također poziva 'Beograd i Prištinu da poštuju svoja ranija obećanja da će se suzdržati od bilo kakvih aktivnosti ili izjava koje bi mogle ugroziti sigurnosnu situaciju'.


Odmah nakon završetka ministarskog sastanka većina zemalja EU-a najavilo da će priznati kosovsku neovisnost. Prva je bila Francuska, a ubrzo su u najavama slijedile Velika Britanija, Italija i Njemačka. 


Još desetak zemalja članica objavilo je namjeru da će priznati kosovsku neovisnost, a da će formalna odluka, zbog različitih nacionalnih procedura, biti donesena nešto kasnije.


Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je da 17-ak država članica odlučilo brzo priznati neovisnost Kosova. 'Oko 17 članica odlučilo je brzo reagirati kako bi se izbjeglo stvaranje zrakopraznog prostora neodlučnim ponašanjem. Većina država EU-a će priznati demokratsko, multietničko Kosovo zasnovano na vladavini prava', rekao je Steinmeier.(Hina) 


 


Više o tome: