naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemački regulator upozorava na rizike nestašice električne energije u Europi

Europa riskira nestašice električne energije ako ne požuri s novim projektima izgradnje elektrana kojima bi se zamijenili i nadopunili zastarjeli proizvodni kapaciteti, upozorio je u utorak 19. veljače njemački energetski regulator Matthias Kurth. 


Projekti proizvodnje električne energije iz ugljena otkazivani su zato što operateri strahuju od strožih pravila o štetnim emisijama ili zato što građani ne žele zagađujuća postrojenja u blizini svojih domova, u vrijeme kada rastuće cijene materijala i radne snage dodatno pridonose odgodama, kazao je on.


'Europska unija treba opću strategiju kako bi izašla na kraj s blokiranim postupkom donošenja odluka, prosvjedima i pitanjima troškova vezanim uz emisije ugljičnog dioksida (CO2)', kazao je Kurth na jednoj konferenciji.  


Njemačka je planirala zamijeniti 20.000 megawatta proizvodnih kapaciteta dotrajalih elektrana samo do 2012., no njezine su regulatorne vlasti zasad upoznate s provedbom projekata za 7.000 megawatta kapaciteta, kazao je Kurth. 


Ustvrdio je kako ponekad usred ljeta zna doći do prekida isporuka iz francuskih nuklearki, kada rijeke presuše i ne mogu dati dovoljno vode za rashlađivanje, pa im je Njemačka morala izvoziti električnu energiju.


Talijanski prekidi u opskrbi električnom energijom tijekom posljednjih nekoliko godina pokazali su potrebu za povećanjem kapaciteta diljem regije, kazao je Kurth.


'Ovo je daleko važniji problem od odvajanja proizvodnje od distribucije na koju se  Europska komisija sprema, držeći ju lijekom za sve probleme s konkurencijom', kazao je on.


Kurth je podržao francusko-njemački plan kao alternativu prijedlozima EK za razdvajanje velikih integriranih elektrodistributivnih kompanija, koji također ima podršku još šest zemalja članica EU. 


Poznat kao treća opcija, taj plan ima za cilj izbjeći striktno odvajanje proizvodnog od transportnog poslovanja a predlaže neovisne operacije i punu transparentnost.


'Ne postigne li se kompromis, svako rješenje bi moglo naići na višegodišnje odgode', upozorio je Kurth.


Hina