naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament izglasao paket mjera za otvaranje tržišta

Europski parlament je u četvrtak 21. veljače izglasao paket mjera usmjerenih na pooštravanje konkurencije na 1.500 milijardi eura vrijednom EU tržištu a podići će i razinu sigurnosti proizvoda na policama europskih trgovina. 


Te mjere usvojene su u četvrtak nakon što je Europski parlament prošlog tjedna postigao odgovarajući neformalni sporazum s 27 zemalja članica EU.


Između ostalog, novousvojeni paket obvezuje članice na usvajanje zakonskih sankcija protiv odgovornih za prisutnost na EU tržištu proizvoda opasnih po zdravlje potrošača.


Slobodni protok roba sastavni je dio temeljnog sporazuma o uspostavi EU, no nacionalni standardi proizvoda i sustavi izdavanja odobrenja za uvoz mogu predstavljati barijere za robe koje dolaze iz drugih dijelova EU. 


Novim će pravilima u EU zakon biti inkorporirana presuda Europskog suda pravde iz 1979., prema kojoj roba čija je prodaja odobrena u jednoj zemlji Unije može biti plasirana na tržišta svih drugih zemalja članica bez prepreka. Riječ je o takozvanom načelu međusobnog priznavanja.


Po novim će propisima pojedine članice ubuduće smjeti ograničiti uvoz iz drugih članica EU isključivo pod uvjetom da mogu dokazati da taj uvoz krši neke druge EU propise. Naime, po dosadašnjem je sustavu trošak dokazivanja sigurnosti proizvoda snosio uvoznik. 


Pravilo međusobnog priznavanja odnosi se na robe koje se ne proizvode prema usklađenim EU standardima, poput bicikala ili skela. Taj je sektor vrijedan 500 milijardi eura godišnje i na njega otpada oko četvrtine prodanih proizvoda. 


Izdavanje odobrenja za uvoz preostalih 75 posto - ili preko 1.000 milijardi eura vrijednih - sofisticiranijih proizvoda usklađenih s jedinstvenim EU standardima bit će pojednostavljeno kroz smanjenje birokratskih opterećenja i olakšani postupak dobivanja akreditacija.(Hina)


 


Više o tome:

Europski parlament: Goods package: MEPs clarify CE marking and importer rules