naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU najavljuje ulaganja u nanoelektroniku

Europska komisija pokrenula je u petak 22. veljače novo javno-privatno partnerstvo kako bi potaknula razvoj sektora nanoelektronike koja omogućuje sve minijaturnije verzije visokotehnoloških proizvoda današnjice. 


Radi se o tehnologiji koja omogućava proizvodnju elektroničkih uređaja na molekularnoj razini, odnosno, na površini od samo nekoliko kvadratnih milimetara.


U kombinaciji s moćnim i pouzdanim softverom, ti minijaturni elektronički uređaji izvor su novih mogućnosti i usluga koji uvelike unaprjeđuju kvalitetu svakodnevnog života.


Takve nanoelektroničke i kompjutorske tehnologije potiču inovacije u mnogim industrijskim i društveno-ekonomskim sektorima, uključujući inovacije, transport, potrošačke robe, proizvodnju, zdravstvenu zaštitu i energetiku. 


Europska industrija čipova, trenutno vrijedna nekih 200 milijardi eura, pokretač je 800 milijardi eura vrijednog tržište elektroničkih sustava. U nadolazećim se godinama očekuje 8-10-postotni godišnji rast toga sektora, tri puta snažniji od ukupnog gospodarskog rasta. 


Predviđeni proračun od tri milijarde eura za idućih deset godina za inicijativu pod nazivom ENIAC dat će značajan poticaj dugoročnijim projektima temeljenim na nanoelektronici. U većoj mjeri, oni će u tome razdoblju istisnuti sadašnju generaciju mikroelektroničkih uređaja. 


Europska komisija i zemlje članice EU koje žele sudjelovati udružit će svoje javne financije sa sveučilištima i industrijom, uključujući veći broj inovativnog manjeg i srednjeg poduzetništva, kroz formiranje javno-privatnih partnerstava. 


U toj inicijativi trenutno sudjeluju Austrija, Belgija, Češka, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Španjolska, Švedska i Velika Britanija.(Hina)


 

Više o tome:

Europska komisija: Europe boosts industrial research in Nano-electronics