naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: Energija iz vodika smanjila bi do 2050. potrošnju nafte za 40 posto

Uvođenje vodika u energetski sustav reduciralo bi ukupnu potrošnju nafte u sektoru cestovnog transporta za 40 posto do 2050., pokazali su u ponedjeljak 25. veljače rezultati najnovijeg EU znanstvenog istraživanja. 


Izvješće vezano uz istraživanja provedena u okviru projekta pod nazivom HyWays, koji okuplja industriju, istraživačke institute i vladine agencije iz deset zemalja Unije, ističe međutim kako je prvo potrebno nadvladati znatne prepreke, od onih gospodarskih i tehnoloških, do institucionalnih, te da je hitno potrebno poduzeti odgovarajuće mjere.


Taj je projekt kroz preko 50 odrađenih radionica osmislio itinerar za analizu mogućih kratkoročnih i dugoročnih posljedica sveobuhvatnog uvođenja vodika za EU gospodarstvo, društvo i okoliš, kao i plan djelovanja za realizaciju tog plana. 


Itinerar se temelji na individualnim analizama situacije u Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.


Vodik je jedna od najrealnijih alternativa za postizanje ekološke i ekonomske održivosti u sektoru transporta. Međutim, njegovo uvođenje zahtijeva postupne promjene cjelokupnog energetskog sustava, te tako i pažljivo planiranje. 


Trošak uporabnih aplikacija za vodik, osobito u cestovnom transportu, mora biti značajno smanjen kako bi one bile konkurentne, pokazalo je istraživanje.


Usporedbe troškova proizvodnje, nabave i vozila na vodik s jedne i dugoročnih ušteda uslijed zamjene vozila na konvencionalna goriva pokazuju da bi ravnoteža bila dosegnuta najvjerojatnije negdje između 2025. i 2035.  


HyWays procjenjuje da će 2030. u svijetu biti 16 milijuna vozila na vodikov pogon, dok će ukupna kumulativna ulaganja u gradnju potrebne infrastrukture doseći 60 milijardi eura.


Očekuje se da će ministri za konkurentnost 27 zemalja članica Europske unije u ponedjeljak raspravljati o prijedlogu Europske komisije za uspostavu javno-privatnog partnerstva za istraživanja (Joint Technology Initiative) na području tehnologije pogona na gorive ćelije i vodik.


Za taj će program istraživanja i razvoja tehnologije tijekom idućih šest godina biti izdvojeno 470 milijuna eura sredstava iz EU programa za istraživanja a ista bi svota trebala stići i iz privatnog sektora.(Hina)


 


Više o tome:

  • Europska komisija: European research shows that hydrogen energy could reduce oil consumption in road transport by 40% by 2050
  • EurActiv: EU hydrogen initiative gets green light