naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Odgođen summit Francuske i Njemačke

Sastanak lidera Francuske i Njemačke koji se trebao održati u ponedjeljak 3. ožujka odgođen je, a kao razlog se spominju neslaganja oko francuske ideje za stvaranje Mediteranske unije. 

Prema pisanju njemačkog dnevnika Die Welt u petak 22. veljače, mini-summit između predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merkel održat će se tri mjeseca kasnije, 9. lipnja, budući da dvije strane još nisu suglasile stajališta oko predložene unije. 

Pariz je odbacio optužbe, a prema navodima iz Elizejske palače summit je odgođen zbog zgusnute agende predsjednika Sarkozyja.

Sarkozyyjev prijedlog stvaranja Mediteranske unije, koja bi uključivala članice Europske unije ali i mediteranske zemlje koje to nisu, uključujući Tursku, izazvao je kritike Bruxellesa i Njemačke koji vjeruju kako bi plan stvaranja Mediteranske unije ugrozio postojeće politike EU-a prema Sredozemlju.  


EU je 2004. uspostavio novi instrument, Europsku susjedsku politiku, za jačanje suradnje i pružanje pomoći partnerskim zemljama iz europskog susjedstva koje provedu reforme na tragu EU-a.

Mediteransku uniju mnogi doživljavaju kako pokušaj zadovoljavanja Turske umjesto perspektive članstva u EU-u.

Krajem prošle godine, Merkel je upozorila kako bi Mediteranska unija mogla ugroziti 'srž' Europske unije te da bi korištenje sredstava iz EU fondova za ovaj projekt moglo osloboditi 'eksplozivne snage' u samoj Uniji. 

Angela Merkel također je upozorila da bi Sarkozyjeva zamisao podijelila Europu budući da predviđa okupljanje mediteranskih zemalja, uključujući bivše francuske sjevernoafričke kolonije, koristeći sredstva EU-a, dok bi nemediteranske zemlje članice poput Njemačke ostale po strani.

Sarkozy planira pokrenuti novu organizaciju na dvodnevnom summitu u Parizu 13. i 14. srpnja, tijekom francuskog predsjedanja EU-om. Mediteranske zemlje nazočile bi prvom danu summita, dok bi ostale članice EU-a projekt trebale prihvatiti na francuski nacionalni praznik. 

Mediteranska unija bi povezala južnu Europu sa Sjevernom Afrikom te Izraelom i njegovim arapskim susjedima radi suradnje ne području borbe protiv terorizma, migracija, energetike, trgovine, opskrbe vodom i održivog razvoja. Mediteranska unija uključivala bi sedam od 27 zemalja članica EU-a: Cipar, Grčku, Francusku, Italiju, Maltu, Portugal i Španjolsku.

Međutim, Francuska ipak radi na ublažavanju ambicioznog plana predsjednika Nicolasa Sarkozyja o Mediteranskoj uniji ne bi li ga učinila prihvatljivim europskim partnerima.


Suočeni s otporom Njemačke i drugih velikih zemalja članica, francuski diplomati pokušavaju prilagoditi originalni prijedlog i utišati kritike.


Pariz je srezao planove za uspostavu do devet novih agencija i Mediteranske banke i simbolički promijenio ime projekta u Unija za Mediteran.  Francuski izaslanici obišli su Mediteran uvjeravajući Tursku kako nije riječ o planu B koji bi trebao zamijeniti pristup Ankare Europskoj uniji, te Izrael da prijedlog nije zamjena za jače odnose s EU-om.


Španjolska i Italija javno su ga poduprle, ali ga istodobno iza kulisa nastoje ublažiti i pretvoriti u politički okvir za postojeće Euromediteransko partnerstvo za trgovinsku, političku i kulturnu suradnju, koja uključuje cijelu Europsku uniju.Pariz kao svoj uzor navodi Vijeće država Baltičkog mora (The Council of the Baltic Sea States - CBSS). Ta organizacija, osnovana 1992., okuplja sve baltičke države, Norvešku i Island, Rusiju i Europsku komisiju te predstavlja forum za regionalnu suradnju i praktične projekte, a tajništvo joj je smješteno u Stockholmu.


  


Više o tome:

EUobserver: Franco-German summit postponed amidst speculation of rift