naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pokrenuta europska radijska mreža

Potpredsjednica Europske komisije Margot Wallström, i predsjednici radijskih postaja Deutsche Welle i Radio France Internationale pokrenuli su u utorak 26. veljače u Bruxellesu Europski radijski projekt, mrežu europskih radijskih postaja koja će od travnja emitirati program o događajima u Europskoj uniji. 


U projektu sudjeluje 16 radijskih postaja, međunarodnih, nacionalnih i regionalnih, iz 13 zemalja članica Europske unije okupljenih u konzorciju i sedam pridruženih lokalnih postaja koje će, počevši od travnja, svakodnevno emitirati vijesti, intervjue, rasprave i magazine o europskim temama te izravno prenositi najvažnije događaje.  


U srpnju će biti pokrenut i internetski portal na kojem će biti dostupan sav taj sadržaj.  


Program, koji će trajati od 30 do 60 minuta, u početku će se emitirati na deset jezika - engleskom, francuskom, njemačkom, španjolskom, portugalskom, poljskom, grčkom, mađarskom, bugarskom i rumunjskom, a s vremenom bi zastupljeni trebali biti svi službeni jezici Europske unije. 


Program će se emitirati na dosadašnjim frekvencijama radijskih postaja uključenih u projekt. 


Za uredničku koordinaciju brinut će se Deutche Welle, dok je za financijska pitanja zadužen RFI. Portal će voditi Radio Netherlands. 


Projektu se pridružiti mogu i druge zainteresirane radijske postaje, barem jedna iz svake zemlje članice. 


Europska komisija projekt će podupirati s 5,8 milijuna eura na godinu.(Hina) 


 

Više o tome:

Europska komisija: Europe on the air: a network of European radio stations, is launched