naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija poziva na proširivanje EU propisa o prekograničnim plaćanjima

EU propisi o pristojbama za prekogranična plaćanja u eurima trebali bi ubuduće obuhvatiti i izravna debitna plaćanja, stoji u priopćenju Europske komisije objavljenom u utorak 26. veljače. 


Komisija također predlaže reviziju propisa kojom bi se reguliralo postupno ukidanje obveze banaka u pojedinim članicama EU da podnose izvješća o bilanci tih plaćanja. Naime, te se obveze razlikuju od članice do članice pa koče uspostavu jedinstvenog područja plaćanja u eurima (SEPA) i blokiraju automatizaciju obrade prekograničnih plaćanja. 


To znači da su u konačnici i banke i njihovi klijenti suočeni s višim troškovima, podsjećaju u Bruxellesu. 


Naime, i nakon potpunog uvođenja eura, pristojbe za prekogranična plaćanja još su uvijek znatno skuplje od onih za ekvivalentne transakcije unutar članica EU, budući da su banke organizirale platne sustave na nacionalnoj razini a postojeća infrastruktura za prekogranična plaćanja neučinkovita je i spora. 


Želeći to promijeniti, EU je uveo propise kojima se korisnicima jamči da će ih svaki prekogranični transfer u eurima stajati jednako kao i odgovarajući transfer unutar zemlje. Klijenti samo moraju priložiti međunarodni broj bankovnog računa (IBAN) i bankovni identifikacijski kod (BIA) osobe kojoj se novac uplaćuje. Od 1. siječnja 2006. ta se regulativa primjenjuje za sve uplate u visini do 50 tisuća eura. 


Ta je regulativa, po mišljenju Komisije, ispunila dva glavna cilja. Prvo, dovela je do značajnog smanjenja pristojbi za prekogranična plaćanja, posebice onih vezanih uz kredite.


Drugo, potaknula je industriju financijskih usluga da, s obzirom na izostanak učinkovite i integrirane europske platne infrastrukture, poduzme konkretne korake kako bi se realizirala ideja o uspostavi domaćeg platnog područja za negotovinska plaćanja u eurima, što je rezultiralo stvaranjem SEPA-e.(Hina)


  


Više o tome:

  • Europska komisija: EU rules on cross-border euro payments should be extended, says Commission report
  • EurActiv: EU to remove cost disparities in cross-border payments