naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Microsoftu rekordna kazna od 899 milijuna eura

Europska komisija u srijedu 27. veljače je Microsoftu odredila kaznu od rekordnih 899 milijuna eura zbog prkošenja sankcijama koje su tom softverskom divu nametnute zbog kršenja pravila poštene tržišne utakmice, priopćeno je u srijedu iz Bruxellesa. 


Komisijina kazna Microsoftu zbog kršenja pravila tržišne utakmice i nepoštivanja sankcija daleko nadmašuje prvotno izrečenu kaznu i ukupno iznosi 1,68 milijardi eura - više od kazne izrečene bilo kojoj drugoj kompaniji. No, kako je istaknuto iz Komisije, nijedna druga tvrtka nije se do sada oglušila o njezine sankcije. 


'Microsoft je prva kompanija u 50 godina provedbe europske politike ravnopravnog tržišnog natjecanja koju je Komisija morala kazniti zbog nepoštivanja odluke regulatora', kazala je nadležna europska povjerenica Neelie Kroes. 


Microsoft je priopćio kako se kazna odnosi na probleme koji iz prošlosti, naglasivši da je sada okrenut prvenstveno budućnosti. 


Komisija je 2004. presudila - a tu je njezinu odluku potvrdila i prošlogodišnja odluka EU suda - da je Microsoft onemogućavao svojim konkurentima pristup informacijama nužnim za interoprabilnost njihovog softvera s operativnim sustavima Windows. Kako je Microsoft sprječavao pristup informacijama ključnim za ostvarenje te interoperabilnosti, te su kompanije zabilježile pad tržišnih udjela a njihove su proizvode zamjenjivali Microsoftovi.


Američkom je divu naloženo da omogući uvid u sporne informacije, na što je on pristao, ali uz izuzetno visoke naknade, pozivajući se na inovativnost svojih proizvoda. Komisija je odbacila taj argument, ustvrdivši kako su naknade nerazumne.  


'Nadam se da današnja odluka obilježava kraj mračnog poglavlja Microsoftovog nepoštivanja Komisijine odluke iz ožujka 2004.', kazala je Kroes.


Nakon kazne iz 2004., u visini 497 milijuna eura, Bruxelles je Microsoft u srpnju 2006. kaznio s dodatnih 280,5 milijuna eura zbog nepoštivanja sankcija. Najnovija se odluka odnosi na kasnije razdoblje, od 21. lipnja 2006. do 21. listopada 2007., kada je Microsoft konačno pristao sniziti naknade i omogućiti uvid u tražene informacije.(Hina)


 


Više o tome:


  • Europska komisija: Antitrust: Commission imposes € 899 million penalty on Microsoft for non-compliance with March 2004 Decision
  • EurActiv: New EU fine brings Microsoft bill to 1.7 billion
  • EUobserver: Microsoft fined €900 million by Brussels