naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU iznio prijedloge o državnim stabilizacijskim fondovima i financijskoj stabilnosti

Europska komisija je u srijedu 27. veljače usvojila prijedloge o državnim stabilizacijskim fondovima i prilagodbi europskih i globalnih financijskih sustava kako bi se bolje promovirala financijska stabilnost. 


U prijedlogu Komisije navodi se kako bi državni stabilizacijski fondovi trebali dogovoriti dobrovoljna pravila ponašanja, s tim da se ističe kako novi zakoni kojima bi se ograničavala strana ulaganja nije potrebno donositi.  


Europski povjerenik za unutarnje tržište Charlie McCreevy kazao je da nema potrebe za novom regulativom, naglasivši da bi kodeks ponašanja trebao biti striktno dobrovoljan.


EU trebala bi zauzeti uravnotežen i proporcionalan zajednički pristup kako bi se štitili interesi legitimne politike a da se pritom izbjegne zapadanje u zamku protekcionizma, kaže se nadalje u priopćenju Komisije.  


Prijedlog EK predstavlja prvi korak u sve intenzivnijim raspravama o tome kako bi se Europa trebala nositi s ulaganjima iz imućnih državnih kompanija iz bliskoistočnih zemalja, Kine i s ostalih tržišta u nastajanju. 


'Državni stabilizacijski fondovi pozitivni su i dugoročni ulagači s obzirom da su institucionalizirani', kazao je McCreevy na tiskovnoj konferenciji. Dodao je kako su bojazni od korištenja ulaganja radi političkog utjecaja neutemeljene. 


Što se tiče financijske stabilnosti, EK želi da Vijeće potvrdi načela kojima će se rukovoditi kako bi se poboljšala transparentnost financijskog tržišta i ojačao oprezniji nadzor i upravljanje rizicima, te ustanovile jasne smjernice mjera koje treba poduzeti. 


Čelnici EU-a o tim bi pitanjima trebali raspravili na samitu koji će se održati 13.-14. ožujka u Bruxellesu, a očekuje se da će nekoliko zemalja, ponajprije Njemačka, pritiskati na uvođenje većih ograničenja na ulaganja državnih stabilizacijskih fondova. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission puts forward proposals to the European Council on sovereign wealth funds and financial stability