naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU uvodi oznake upozorenja na igračke koje sadrže magnete

Zemlje članice Europske unije su u četvrtak 28. veljače pristale na uvođenje obveznih oznaka sa sigurnosnim upozorenjima na igračke koje sadrže male magnete, nakon što je gutanje takvih dijelova izazvalo smrt jednog djeteta, te ozbiljne ozljede više desetaka drugih. 


'Oznaka upozorenja jasno će roditeljima skrenuti pozornost na potencijalne rizike i osigurati dodatni oprez', kazala je povjerenica EU za zaštitu potrošača Meglena Kuneva.


Dužnosnici u Bruxellesu ističu da su sićušni magneti veličine vrha olovke postali izuzetno snažni te kako se u slučaju gutanja dva ili više takva magneta mogu međusobno spojiti u probavnom traktu te izazvati perforacije, blokade i pucanja stijenki. Dužnosnici također upozoravaju na opasnost u slučaju da ih dijete udahne i time unese u dišne putove.


U SAD-u je 2006. jedno dijete preminulo, dok ih je još najmanje 30 u SAD-u i Europi moralo na operaciju radi uklanjanja progutanih magneta.


Prošlog je ljeta američki gigant Mattel bio prisiljen opozvati 18,2 milijuna igračaka na magnet diljem svijeta, uslijed rastućih zabrinutosti potrošača.


Obvezne oznake upozorenja trebale bi do sredine ljeta biti uvedene u svih 27 zemalja članica EU, a trebale bi sadržavati upute roditeljima da se u slučaju da dijete proguta magnet problem neće razriješiti sam od sebe te da se obavezno moraju obratiti liječniku.


Neke zemlje Unije, primjerice Švedska i Francuska, već su uvele takve oznake.


Kuneva je, međutim, naglasila da su te oznake upozorenja zamišljene tek kao privremena mjera, dok EU ne razmotri eventualnu izmjenu svojih propisa vezanih uz takve igračke.(Hina)


  


Više o tome:

Europska komisija: EU requires "magnetic toys" to carry a warning label