naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija u pregovorima s E.ON-om oko strukturalnih mjera

Europska komisija je u četvrtak 28. veljače je izvijestila da razgovara o strukturalnim mjerama s najvećim njemačkim dobavljačem električne energije E.ON-om, koji je ujedno i meta Komisijine istrage zbog sumnje da krši pravila slobodne tržišne utakmice. 


Očitovanje Europske komisije potaknule su izjave glasnogovornika njemačke vlade da je Bonn u kontaktima s E.ON-om u vezi s njegovim najavama da bi mogao prodati svoju visokonaponsku mrežu. 


'E.ON i Europska komisija razmatraju mogućnost uvođenja strukturalnih mjera kako bi se otklonile zabrinutosti, proizišle iz Komisijine istrage protiv EON-a koja je pokrenuta nakon snimanja stanja u energetskom sektoru', kazao je glasnogovornik Komisije Johannes Laitenberger u nastupu pred novinarima.  


Čelnik njemačke kompanije Wulf Bernotat izvijestio je njemačku kancelarku Angelu Merkel da E.ON želi prodati svoju distribucijsku mrežu,  kazao je glasnogovornik njemačke vlade u Berlinu.  


Europska komisija pritišće najveće europske energetske grupe da prodaju svoje mreže za prijenos prirodnog plina i električne struje, sa ciljem smanjenja energetskih troškova za europske potrošače. 


Neočekivana vijest iz E.ON-a o planiranoj prodaji visokonaponske mreže bila je u četvrtak značajan poticaj za ministre energetike EU-a koji su raspravljali o najboljim načinima odvajanja proizvodnje energije od njezine distribucije. Cilj je takve mjere potaknuti konkurenciju na europskom tržištu električne energije i plina te dovesti do pada cijena.(Hina)


  

Više o tome:

  • EUobserver: Brussels 'encouraged' by E.ON's planned breakup
  • EurActiv: E.ON surprise grid offer bolsters EU liberalisation hopes