naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU bez zajedničkog stajališta o viznim sporazumima sa SAD-om

Europska komisija nije uspjela spriječiti zemlja članice Europske unije da izravno sa Sjedinjenim Državama na bilateralnoj osnovi pregovaraju i potpisuju ugovore o oslobađanju od viza za ulazak u Sjedinjene Američke Države. 


Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a su na sastanku u četvrtak 28. veljače pokušali usvojiti zajedničku poziciju prema američkim sigurnosnim zahtjevima nakon što je u Češka  u srijedu potpisala sporazum s Washingtonom koji bi trebao dovesti do oslobađanju od viza za ulazak u SAD češkim građanima. 


Očekuje se kako će pet drugih zemalja, Estonija, Litva, Latvija, Mađarska i Slovačka slijediti primjer Češke. 


Budući da se ministri nisu uspjeli složiti da EU o tome pregovara kao cjelina, EU će odrediti zajednički načelni okvir unutar kojeg će se moći potpisivati bilateralni sporazumi.


Povjerenik Europske komisije za pravosuđe, slobodu i sigurnost  Franco Frattini izjavio je nakon ministarskog sastanka kako će se nakon implementiranja mjera iz ovog sporazuma vidjeti da li je Češka prešla granicu zakonodavstva EU-a. 


Slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate rekao je kako EU treba zajednički pristup u ovom pitanju. EU bi do sastanka sa SAD-om 13. ožujka trebao usuglasiti stajališta, ali iz slovenskog EU predsjedništva upozoravaju kako bi pregovori koje pojedine zemlje članice vode s Amerikancima mogle usporiti ovaj proces.


Europskoj komisiji je također dodijeljen zadatak da odredi što spada u nadležnost Unije, a kolika je pregovaračka snaga samih zemalja članica.


Europska komisija, koja smatra da je vizna politika u njezinoj nadležnosti, ovoga je tjedna osudila bilateralne sporazume sa Sjedinjenim Državama, a u srijedu je priopćila da ne isključuje ni kaznene mjere protiv onih zemalja članica koje se na to odluče.  


S druge strane, češki ministar unutarnjih poslova Ivan Langer izjavio je u četvrtak navečer u Bruxellesu kako ne vidi ni jedan razlog da Komisija pokrene sudski postupak protiv Praga.


Podjela između Europske komisije i zemlja članica postoji i po pitanju elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja (ETA). Ovaj sustav dizajniran je za elektroničko prikupljanje podataka, a Washington smatra kako je sustav 'nužan' za utvrđivanje sigurnosnih rizika prilikom odobravanja viza za ulazak u SAD.


Češka je da bi dobila izuzeće od vizne obveze prihvatila dodatne zahtjeve Washingtona, koji uključuju dostavu podataka o putnicima koji samo prelijeću teritorij Sjedinjenih Država, dok je u sporazumu s Unijom ta obveza samo za putnika koji ulaze u SAD. 


Sjedinjene Države još uvijek traže ulazne vize za građane novih članica, osim Slovenije. Od starih 15 članica, Washington još traži vize za grčke građane. Stoga je Češka odlučila ići sama prihvaćajući još strože odredbe za izdavanje viza od onih koje je Unija dogovorila s Washingtonom.


 

Više o tome: