naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nove članice EU-a nezadovoljne shemom trgovanja emisijama CO2

Europski ministri za okoliš načelno su poduprli sveobuhvatni paket prijedloga Europske komisije vezanih uz klimatske promjene, iako većinu zemalja članica iz istočne Europe zabrinjava to što će njihove industrije morati kupovati kvote za emisije štetnih plinova.  

Ministri svih 27 zemalja članica Unije podržali su Komisijine prijedloge vezane uz dva ključna pitanja smanjenja emisija i veće energetske učinkovitosti. No, čini se da je nastao jaz između zapadnih zemalja članica i onih iz istočne Europe, oko detalja sheme trgovanja emisijama CO2 (ETS), sustava ograničenja i trgovine emisijama radi smanjenja zagađenja iz industrije. 

Ta je shema srce Komisijinog novog paketa mjera vezanih uz klimatske promjene i energiju, čiji je cilj smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20 posto do 2020. u odnosu na razine iz 1990.  

Prema tome prijedlogu bio bi ukinut dosadašnji sustav nacionalne alokacije kvota prema kojemu pojedine zemlje članice izdaju odobrenja vlastitim kompanijama za zagađenje. Umjesto toga, industrija će biti prisiljena kupovati dozvole za emisije ugljičnog dioksida putem aukcija.

No, nekoliko zemalja članica Unije, osobito one koje su se tome bloku priključile 2004., usprotivilo se reformi, ustvrdivši kako bi sistem aukcija mogao naštetiti njihovim gospodarstvima.

ETS sustav trenutno pokriva nekih 11.500 postrojenja-velikih potrošača diljem EU, među kojima brojne elektrane, rafinerije nafte, čeličane i tvornice cementa.

Slovački ministar za okoliš Jaroslav Jadus tvrdi kako bi ta shema trebala uzeti u obzir različitosti EU gospodarstava, budući da ona središnje Europe imaju veću koncentraciju industrija koje se oslanjaju na energiju. 

Nove zemlje članice stoga predlažu amandman koji bi omogućio manje strogo razdvajanje sektora koji potpadaju pod ETS i onih koji ne potpadaju, primjerice transportnog, građevinskog i poljoprivrednog. 

Konkretno, to bi značilo da bi, primjerice, proizvođaču čelika ulaganje u energetsku učinkovitost zgrada osiguralo dodatni kredit za emisiju CO2 i time mu omogućilo da izbjegne obveze smanjenja emisije. 

Sličan sustav već djeluje u zemljama izvan EU u okviru Mehanizma čistog razvoja (CDM) Protokola iz Kyota, koji omogućava industrijski razvijenim zemljama ulaganje u projekte smanjenja emisija u zemljama u razvoju, te dobivanje kvota za ostvarena smanjenja.

Francuska i Luksemburg izrazile su suzdržanu podršku tome prijedlogu, budući da i same imaju industrije koje se uvelike oslanjanju na energiju, dok je Češka ostala neutralna.

Njemačka, Francuska i Italija, kao i Poljska i Španjolska, jedinstvene su u tome da je potrebno točno odrediti koji će industrijski sektori dobiti besplatne dozvole za emisije, odluka o čemu neće biti donijeta prije 2010. 

'Potrebna nam je jasna uputa. Naše industrije moraju se moći pripremiti za takvu mogućnost', kazao je zamjenik njemačkog ministra za okoliš Matthias Machnig.(Hina)

  

Više o tome:

  • EUobserver: Emissions permit auctioning key concern of Eastern Europe
  • EurActiv: EU governments clash on car CO2 plans