naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Usporavanje rasta gospodarstva eurozone

Gospodarstvo eurozone usporilo je rast aktivnosti na pragu nove godine, u okolnostima obnovljenih inflatornih pritisaka, pokazuju najnoviji gospodarski podaci, objavljeni u utorak 4. ožujka.  

Po podacima europskog statističkog ureda Eurostata, gospodarstvo eurozone u četvrtom je tromjesečju usporilo rast na 0,4 posto, nasuprot u tromjesečju ranije zabilježenih 0,7 posto, pod utjecajem slabljenja osobne potrošnje. 

Gospodarstvo eurozone u 2007. poraslo je za 2,6 posto, nasuprot 2,8 posto u 2006., no i dalje je nadmašilo i SAD i Japan, čiji je rast dosegnuo 2,2 odnosno 2,1 posto, pokazuju dalje podaci Eurostata. Usporedbe radi, gospodarski rast u 2006. u SAD-u je iznosio 2,9 posto a u Japanu 2,4 posto.

Eurozona od početka godine broji 15 članica, nakon što su joj se priključile još dvije članice, Cipar i Malta.  

Podaci Eurostata objavljeni su pred skorašnji sastanak vijeća ECB-a na kojem će se odlučivati o ključnim kamatnim stopama.Uvelike se očekuje da će banka ostaviti kamatne stope na aktualnih 4,0 posto, a i da će objaviti naniže revidirane procjene rasta za eurozonu ali povećati procjene stope inflacije. Naime, stopa inflacije u veljači se drugi mjesec zaredom zadržala na visokih 3,2 posto. 

Po podacima Eurostata, 27-člana Unija ostvarila je rast od 2,9 posto u 2007. nakon 3,0 posto u 2006. pri čemu je solidna gospodarska izvedba u novim članicama EU-a iz središnje Europe pomogla poduprijeti rast u EU. 

Dok je Češka u četvrtom tromjesečju zabilježila godišnju stopu rasta od 7,0 posta a Poljska tek neznatno manje od toga, u visini 6,7 posto, slovački BDP uvećan je golemih 14,3 posto.

Nove EU članice na području Baltika također su ostvarile značajniji rast, pri čemu je latvijsko gospodarstvo poraslo u četvrtom tromjesečju za 9,6 posto na godišnjoj razini, a u Litvi za 8,2 posto. 

Sezonski usklađen BDP u četvrtom je tromjesečju 2007. u odnosu na isto razdoblje godine ranije u eurozoni porastao za 2,2 posto, a u EU za 2,6 posto, objavio je Eurostat.(Hina)

  

Više o tome:

Europska komisija: Euro area GDP up by 0.4 percent and EU27 up by 0.5 percent