naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčka i Italija najviše zaostaju s EU reformama

Austrija, Nizozemska i Estonija prošle su godine postigle najveći napredak u smjeru ispunjenja ciljeva gospodarske reforme u EU, pokazuju najnoviji podaci londonskog Centra za europsku reformu.  

Istodobno, najlošije rezultate u većini prioritetnih područja sadržanih u europskom planu reforme zabilježile su Italija i Grčka, praćene Maltom, Poljskom, Bugarskom i Rumunjskom, navodi se nadalje u ovotjednom izvješću tog londonskog instituta. 

Analiza pod nazivom 'Lisabonska bodovna tablica VIII' temelji se na usporedbi izvedbe svih 27 zemalja članica EU u ključnim područjima obuhvaćenim strategijom iz Lisabona iz 2000., usmjerenom na jačanje konkurentnosti Unije. 

U 2008. na prvome se mjestu, kao i prethodne godine, nalaze Danska i Švedska, koje su ostvarile izuzetno dobre rezultate na područjima socijalne jednakosti, situacije na tržištu rada te zaštite okoliša, kao i inovacija. 

Međutim, zbog slabog danskog rasta BDP-a po stanovniku od 2000. - snažnijeg jedino u usporedbi s talijanskim i portugalskim, i visoke švedske stope nezaposlenosti među mlađom populacijom, te dvije skandinavske zemlje nisu navedene kao ovogodišnji šampioni. 

Umjesto toga, kao zemlje koje su napravile najviše kako bi unaprijedile svoju gospodarsku izvedbu navode se Austrija, koja je na trećem mjestu tablice, te Nizozemska, na četvrtom. Austrija je posebno napredovala po pitanju smanjenja birokracije i rasta zaposlenosti. 

'Nizozemska je u više aspekata najuspješnije gospodarstvo EU', tvrde autori toga izvješća, ukazujući na njezinu jedinstvenu kombinaciju visoke razine produktivnosti i visoke stope zaposlenosti, kao i njezino bogatstvo - treće u EU, iza Luksemburga i Irske. 

Estonija je pak imala najbolju izvedbu među zemljama članicama koje su se tome bloku priključile 2004., pomaknuvši se u 2007. za četiri mjesta naviše, na 11. mjesto, uglavnom zahvaljujući snažnom rastu BDP-a po stanovniku od 2000., te napora uloženih u unaprjeđenje funkcioniranja tržišta rada i poslovnog okruženja. 

Britanija je i dalje najbolja među pet najvećih europskih gospodarstava. Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska zajedno su zaslužne za 75 posto EU BDP-a.

Suprotno tome, Italija je ocijenjena najlošijom ocjenom. 'Italija je 1997. bila bogatija od Francuske i Velike Britanije, ali u 2007. uvelike zaostaje iza obje navedene zemlje', ističu autori studije. 'Ta će se zemlja morati trgnuti kako bi izbjegla daljnje slabljenje svojeg relativnog prosperiteta unutar EU. Rezultati su joj slabi na gotovo svim poljima, a ukupno se nalazi na 23. mjestu'. 

Uz Italiju, Grčka je druga zemlja čiju vladu izvješće najoštrije kritizira. 'Grci su prespori u prilagodbi novim tehnologijama, a manjkavosti obrazovnog sustava signaliziraju da se to neće tako skoro promijeniti. Grčke su se vlade opetovano pokazale najsporijima u liberalizaciji tržišta, a grčko regulatorno okruženje spada među najnepovoljnija za poduzetništvo u EU', stoji u izvješću.(Hina)

 

Više o tome:

  • Centre for European Reform: 'The Lisbon Scorecard VIII'
  • EUobserver: Greece and Italy named 'villains' of EU reform agenda