naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri financija EU-a zabrinuti zbog jačanja eura

Europski ministri financija i Europska komisija izrazili su na sastanku u Bruxellesu zabrinutost zbog nove rekordne razine tečaja eura prema dolaru te rekordnih cijena nafte, koje potiču inflatorne pritiske na europska gospodarstva.  

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso rekao je nakon sastanka održanog u utorak 4. ožujka kako jačanje eura u odnosu na dolar izaziva zabrinutost u neki sektorima europske ekonomije. 

Predsjednik eurozone i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker je na sastanku ministara financija zemlja članica eurozone, održanog prije redovnog sastanka ECOFINA-a, izrazio zabrinutost i pozvao na veći oprez u okolnostima prekomjernih oscilacija valutnih tečajeva.

Euro je u ponedjeljak dosegnuo najvišu ikad zabilježenu razinu od gotovo 1,53 dolara, i time, prema francuskoj ministrici financija Christini Lagarde prešao 'psihološki prag' od 1,5 dolara za euro. 

Analitičari smatraju kako su za ovakav razvoj situacije zaslužne spekulacije o daljnjem smanjivanju kamatnih stopa u SAD-u u okolnostima jačanja bojazni da američko gospodarstvo klizi prema recesiji. 

Usporavanje gospodarskih aktivnosti u SAD-u već je utjecalo na izglede za rast gospodarstava eurozone pa je Europska komisija nedavno revidirala naniže svoje procjene rasta za ovu godinu. Po aktualnim bi prognozama rast bruto domaćeg proizvoda eurozone trebao usporiti na 1,8 posto.

Snažan euro štetan je za europske izvoznike, ponajviše francuske i njemačke proizvođače, iako istovremeno za Europljane ublažava negativne efekte visokih cijena nafte koje se izražavaju u dolarima. 

Juncker je naglasio važnost neovisnosti Europske središnje banke (ECB) i njezine monetarne uloge, ali je istaknuo kako Europa od američkih vlasti očekuje poteze koji će ojačati dolar, što je najavio i američki ministar financija Henry M. Paulson.

Situaciju dodatno otežava i najnoviji preliminarni podatak o inflaciji u eurozoni u veljači, koji je potvrdio kako se ona drugi mjesec zaredom drži na visokih 3,2 posto, poduprta visokim cijenama energenata i hrane.

Europska središnja banka trebala bi na sastanku bančinog vijeća utvrditi razine ključnih kamatnih stopa.  

Niže kamatne stope potaknule bi gospodarski rast, ali isto tako i inflaciju koja je osjetno iznad ECB-ove ciljane razine od blizu, ali ispod 2,0 posto. Kamatne stope su trenutno 4,0 posto.

 

Više o tome:

  • EUobserver: Europe targets US in signals of 'concern' over strong euro
  • EurActiv: Euro's record high troubles EU finance chiefs