naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nizozemski institut kritizirao plan EU-a za borbu protiv promjene klime

Nizozemski institut za zaštitu okoliša upozorio je kako će planovi EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova kroz pojačanu upotrebu biogoriva potaknuti rast cijena hrane i ugroziti biološku raznolikost.  

U izvješću Europskom parlamentu, nizozemska se Agencija za procjenu utjecaja na okoliš, koja savjetuje i nizozemsku vladu, kritički osvrnula na planove Europske komisije, iznesene u siječnju, a u kojima su određeni ciljevi za pojedine zemlje članice EU-a. 

Prema tim planovima, udio obnovljivih izvora energije kao što su biomasa, energija vjetra te solarna energija u ukupnoj proizvodnji energije trebao bi iznositi 20 posto dok bi udio biogoriva u gorivima trebao dosegnuti deset posto. 

'S obzirom na to da postojeće tehnike proizvodnje biogoriva koriste kulture koji se koriste i za proizvodnju hrane, a riječ je o žitaricama, kukuruzu, šećernoj repi i palminom ulju, cilj EU-a o pojačanoj upotrebi biogoriva dovest će do povećanja cijena hrane', upozorio je nizozemski institut. 

Naglašava se, također, kako bi takvim planom bile pogođene zemlje uvoznice hrane, primjerice brojne afričke zemlje. 

Upozoreno je i da proizvodnja biogoriva u Europi zahtijeva veće poljoprivredne površine pa bi mogla ugroziti biološku raznolikost u 27- članom bloku. 

U borbi protiv narušavanja biološke raznolikosti mogu se upotrebljavati učinkovitije tehnike poljoprivredne proizvodnje, koje obuhvaćaju primjenu umjetnih gnojiva, no neke od proizvedenih kultura istodobno bi mogle i same emitirati stakleničke plinove. 

'Stoga cilj EU-a o sprečavanju narušavanja bioraznolikosti može kolidirati sa ciljevima smanjenja emisija stakleničkih plinova', zaključuju u institutu.

Hina