naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Verheugen traži iznimke u shemi trgovanja emisijama

Europski povjerenik za industriju Günter Verheugen smatra da industrije intenzivno ovisne o energiji trebaju imati poseban status u EU shemi trgovanja dozvolama za emisiju CO2 (ETS), u čemu planira zatražiti potporu svih europskih čelnika.  

Prema pisanju njemačkog dnevnog lista Handelsblatt, Verheugen će europske čelnike na samitu zakazanom 13. i 14. ožujka pozvati da se slože s planom izuzeća iz te sheme onih industrija koje će njome biti najteže pogođene. 

U tome vjerojatno neće naići na podršku Europske komisije, čiji su predsjednik José Manuel Barroso i povjerenik za okoliš Stavros Dimas nedavno signalizirali da je odluka oko mogućih izuzetaka u sustavu trgovanja emisijama moguća tek negdje 2011. 

ETS se temelji na trgovanju licencama za emisije ugljičnog dioksida tako da one kompanije koje manje zagađuju mogu višak kvota prodavati onima koje zagađuju više. Među industrijama koje su intenzivno ovisne o energiji su kemijska, čelična, industrija cementa te papirna industrija. 

Verheugen je za Handelsblatt kazao kako bi EU čelnici sljedećeg tjedna na samitu trebali industriji odaslati posve jasan signal glede tog pitanja. 'Tim su sektorima potrebna jasna i obvezujuća pravila, kako bi ostali u Europi i kako ne bi morali obustaviti svoje razvojne planove', kazao je. 

Barroso se, međutim, zalaže za odgodu odluke oko eventualnih izuzeća u očekivanju eventualnog postizanja globalnog sporazuma o klimatskim promjenama, pregovori o kojem počinju ove godine, a koji bi i industrijama izvan EU nametnuo obvezu smanjenja emisija štetnih plinova. 

U tom slučaju europske industrije ne bi bile u nepovoljnom položaju te ih ne bi trebalo izuzimati iz ETS-a, tvrdi Barroso. 

Međutim, Verheugen tvrdi kako je nužno da industrije već sad znaju na čemu su, jer će u protivnom napustiti EU. 

Europska shema trgovanja emisijama ugljičnih plinova uvedena je 2005., a ETS se smatra ključnim za postizanje ciljanog smanjenja emisija CO2 za 20 posto do 2020.

ETS trenutno obuhvaća nekih 11.500 postrojenja u EU koja se uvelike oslanjaju na energiju, ali je dosadašnji sustav manjkav utoliko što omogućava zemljama članicama samostalno izdavanje licenci za zagađenje svojim industrijama.

Zato će od 2013. na snazi biti novi sustav, prema kojemu će industrije do dozvola dolaziti isključivo putem aukcija, što znači i da će za svoje emisije biti prisiljene plaćati znatno više.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: EU industry commissioner pushes for exemptions to emissions trading system