naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU povodom Međunarodnog dana žena o sudjelovanju žena u javnom životu

Europska komisija je u četvrtak 6. ožujka, povodom nadolazećeg Međunarodnog dana žena 8. ožujka, objavila podatke o ženama u javnom životu, naglasivši da je zbog 'staklenog stropa' i dalje premalo žena na vodećim položajima, bilo u politici ili u poslovnom svijetu.  

'Unatoč postignutom napretku, žene su u Europi i dalje premalo zastupljene na najvišim položajima i u politici i u poslovnom svijetu', kaže novo izvješće Europske komisije.

Širom EU, 24 posto parlamentaraca su žene, dok ih je prije deset godina bilo 16 posto, a sličan postotak odnosi se i na ministarske funkcije.

Brojka od 24 posto, unatoč povećanju od pedeset posto u odnosu na prije deset godina, još je uvijek ispod tzv. kritične mase od 30 posto, koliko je potrebno da bi žene imale pravi utjecaj na politiku. 

Europski parlament samo je malo iznad te kritičke brojke (31 posto žena). 

Prosječno, muškarci premašuju i broj žena među ministrima u nacionalnim vladama u odnosu tri prema jedan. 

U privatnom sektoru, muškarci i dalje predstavljaju 9 od 10 članova upravnih odbora u vodećim tvrtkama, što je brojka koja se jedva malo poboljšala posljednjih godina, te dvije trećine šefova kompanija. 

Žene su također znatno podzastupljene na rukovodećim položajima u ekonomiji pa tako primjerice središnje banke u svih 27 zemalja EU vode muškarci.

'Ako vjerujemo u vrijednosti demokracije, ne možemo ostaviti polovicu stanovništva izvan struktura vlasti', rekao je europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i ravnopravnost Vladimir Špidla. 'Ravnopravnost spolova dobra je i za poslovni svijet. Naša gospodarstva moraju postići puni potencijal svih talenata ako se želimo suočiti s globalnom tržišnom utakmicom. To znači uništiti stakleni strop jednom zauvijek'. 

Europska komisija također je u četvrtak objavila izvješće pod imenom 'Život muškaraca i žena u Europi' koji se osim na obrazovanje i sudjelovanje na tržištu rada odnosi i na očekivani životni vijek, doba stupanja u brak, rađanja prvog djeteta, te na načine provođenja slobodnog vremena. 

Po podacima za 2005., u EU-27 žene čine prosječno 69 posto nastavnog kadra u primarnom i sekundarnom obrazovanju, a u tercijarnom obrazovanju samo 38 posto. U Latviji, Litvi i Bugarskoj u primarnom i sekundarnom obrazovanju preko 80 posto je žena. 

Najveći postotak zaposlenosti žena zabilježen je (u prvom tromjesečju 2007). u Danskoj, Švedskoj i Nizozemskoj, najniži na Malti, u Italiji i Grčkoj. 

Očekivani životni vijek u EU-27 2006. bio je 80,9 godina za žene i 74,6 za muškarce. U svim zemljama EU očekivani životni vijek žena viši je od onog za muškarce. U Francuskoj i Španjolskoj očekivani životni vijek žena je 84,4 godine te u Italiji 83,8 godine, a najniži je u Rumunjskoj (76,2), Bugarskoj i Latviji (obje 76,3).

Najmanja razlika u očekivanom životnom vijeku između žena i muškaraca je na Cipru, u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Švedskoj, a najviša u Litvi, Estoniji i Latviji. 

Prosječne godine stupanja u brak za žene u EU je 28,1 a 30,6 za muškarce. Najmlađe žene udaju se u Litvi, Rumunjskoj, Poljskoj, Bugarskoj i Latviji - između 25. i 26. godine, a najstarije u Švedskoj, Danskoj, Francuskoj i Finskoj - između 29. i 31. godine. 

Europske žene prvo dijete prosječno dobiju s 28,1 godinom, najmlađe u Bugarskoj, najstarije u Velikoj Britaniji. 

Što se tiče slobodnog vremena, gotovo isti broj muškaraca i žena posjetio je, po podacima za 2007., kino, dok je znatno veći broj muškaraca nego žena posjetio neki sportski događaj (53 posto naspram 29 posto). S druge strane, veći postotak žena posjetio je kazalište (34 posto naspram 29 posto) ili pročitao knjigu (74 naspram 67 posto).(Hina)

  

Više o tome:

  • Europska komisija: Women in power still trapped by glass ceiling – EU report
  • Europska komisija: 8 March 2008: International Women’s Day