naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski poslovni čelnici upozoravaju na opasnosti po euro

Europski poslovni čelnici upozorili su u petak 7. ožujka da euro neće dugoročno opstati ako Europska unija propusti razviti snažne političke institucije sa ciljem uspostave ravnoteže moći u odnosu na Europsku središnju banku (ECB). 

'Ne postoji ravnoteža moći između središnje banke i europskih institucija', kazao je Ernest-Antoine Seilliere, predsjednik BusinessEurope-a, vodećeg paneuropskog udruženja poslodavaca. 

'Vjerujemo da euro neće opstati na dulji rok ako izostane određena politička podrška, a pod time mislimo na skupinu ministara financija eurozone', tumači on, aludirajući na 15 ministara financija članica eurozone koji održavaju mjesečne službene sastanke. 

Povod njegovom obraćanju novinarima bio je nastavak nizanja rekordnih vrijednosti eura na svjetskim tržištima valuta, pri čemu je u petak euro po prvi put premašio razinu od 1,54 dolara. Istodobno je euro zabilježio rekordno visoku razinu i prema britanskoj funti. 

Taj poslovni lobi ne skriva svoje želje da skupina ministara financija eurozone preuzme važniju ulogu u koordinaciji gospodarskih politika u 15-članom bloku.

'Tražili smo da skupina ministara financija eurozone dobije realni potencijal, moć i autoritet prilikom održavanja svojih redovnih sastanaka. Znamo da je premijer Juncker učinio dosad sve što je bilo u njegovoj moći, no sada tražimo više', kazao je Seilliere, aludirajući na luksemburškog premijera koji predsjedava redovnim sastancima ministara financija eurozone.

'Stvarna koordinacija nacionalnih gospodarskih politika u eurozoni od ključnog je značaja', poručio je. 

Seilliere se pita kada će se dogoditi to da se čelnik euro skupine sastane sa svojim kolegama u Tokiju, Pekingu i Washingtonu te otvori rasprave među glavnim sudionicima svjetskog gospodarstva sa ciljem stabilizacije svjetskog monetarnog sustava.  

'Ne kažem da je to moguće idući mjesec, ali to se mora učiniti. U suprotnom će euro dosegnuti 1,8 dolara a ništa se neće poduzeti', poručio je on.  

Seilliere ne dovodi u pitanje zakonom zajamčeno pravo ECB-a na neovisnost o političkim utjecajima, ali ukazuje kako je središnja banka prema sporazumima kojima se upravlja EU monetarna unija od 1999. jedina istinski moćna institucija eurozone. 

Ustvrdio je nadalje kako bi čelnik skupine ministara financija eurozone, a trenutno je to luksemburški premijer Juncker, trebao imati veći utjecaj u međunarodnim institucijama poput skupine G7 na čijim se sastancima raspravlja o zajedničkoj valutnoj politici. 

Posljednji koji su se priključili skupini kritičara ECB-ove politike su europski sindikati, pozivajući središnju banku da konačno uvidi kako se ravnoteža rizika promijenila te da su prijetnje rastu sada tako ozbiljne da zahtijevaju hitno smanjenje kamatnih stopa. 'Nastavljena aprecijacija eura postaje alarmantna', poručuju u vodećem europskom udruženju sindikata ETUC.

Unatoč rastućim pritiscima ECB je u četvrtak zadržala ključne kamatne stope na aktualnih 4,0 posto, obrazlažući svoju odluku zabrinutostima oko inflacije koji su je odvratili od sniženja kamatnih stopa.(Hina)

 

Više o tome:

  • EUobserver: Strong euro sparks calls for boost of EU monetary institutions
  • Financial Times: Business chiefs warn of threat to euro