naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU obustavio dio poljoprivredne pomoći Bugarskoj

Europska komisija suspendirala je dio pomoći za poljoprivredu novoj članici Bugarskoj, prvi puta otkako se pridružila EU u siječnju 2007., zbog sumnji u zlouporabe , kazao je u petak 7. ožujka glasnogovornik Komisije.  

'Sumnjamo u moguće zlouporabe', kazao je glasnogovornik za poljoprivredu EU-a Michael Mann, dodavši da nisu u pitanju velike svote. 

Riječ je o sredstvima iz fonda za predpristupnu pomoć za razdoblje od 2000. do 2006., namijenjenima ulaganjima u proizvodnju i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda, čija se posljednja tranša mora potrošiti do 2009. 

'Nećemo isplaćivati nikakva sredstva za tu namjenu sve dok ne razjasnimo je li bilo zlouporaba ili ne', kazao je Mann. 

Ukupan iznos koji je naznačen za razdoblje od 2000. do 2006. iznosio je 160 milijuna eura, no obustava se odnosi samo na dio tog iznosa, kazao je glasnogovornik EK, procijenivši da je riječ o nekoliko milijuna eura. 

Čini se da je to prvi puta da je Bruxelles suspendirao pomoć jednoj od novih članica koje su se priključile Uniji 2004. i 2007. 

Komisija je prošle godine odlučila da se neće pozivati na takozvane sigurnosne klauzule prema kojima može zadržati do 25 posto poljoprivredne pomoći namijenjene Rumunjskoj i Bugarsku, unatoč zabrinutosti zbog tvrdnji o korupciji. 

Međutim, europski dužnosnik kazao je da Bruxelles pozorno istražuje kako se troši europski novac u te dvije zemlje. 

'Provjeravamo obje zemlje, Rumunjsku i Bugarsku, vrlo pozorno. Činjenica da se nismo pozvali na sigurnosnu klauzulu ne znači da je ne možemo iskoristiti ukoliko uočimo zloupotrebu', kazao je.

Hina