naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU bi trebala djelovati zajednički na pitanju viza za SAD

Europska unija trebala bi kao entitet pregovarati o bezviznom režimu sa SAD-om, a ne da svaka zemlja članica pojedinačno odlučuje o sklapanju sporazuma s Washingtonom, obično u zamjenu za pojačanu suradnju na pitanjima sigurnosti.  

'Mi ćemo pregovarati sa SAD-om. Naprosto nije moguće napustiti, odustati od našeg europskog zakonodavstva', rekao je povjerenik EU za pravosuđe i sigurnost Franco Fratini zastupnicima EP-a u ponedjeljak 10. ožujka u Strasbourgu.  

Frattini je najavio da će u utorak zatražiti od vlada zemalja EU mandat za rješavanje pitanja viza za SAD, što je, po njemu, u ovlasti EU, dok bi pitanje naoružanih zračnih maršala ili obavještajne suradnje moglo ostati predmetom bilateralnih pregovora pojedinih prijestolnica i Washingtona. 

Češka je naljutila Europsku komisiju i više starih članica EU kada je prošlog tjedna potpisala sporazum s Washingtonom koji bi trebao olakšati Česima putovanje u SAD bez viza, u zamjenu za pojačanu suradnju na pitanjima zračne sigurnosti. 

Naime, Češka je, da bi dobila izuzeće od vizne obveze, prihvatila dodatne zahtjeve Washingtona, koji uključuju dostavu podataka o putnicima koji samo prelijeću teritorij Sjedinjenih Država, dok je u sporazumu s Unijom ta obveza samo za putnike koji ulaze u SAD.  

Očekuje se kako će i neke druge zemlje - prije svega Estonija, Latvija i Slovačka - slijediti primjer Češke. Estonija bi već u srijedu trebala potpisati bilateralni sporazum sa SAD-om. 'Ne smijemo si dopustiti razjedinjenost', rekao je Frattini. 

Međutim, jedan je američki dužnosnik kazao za Reuters da je 'američki zakon vrlo jasan: bezvizni režim je bilateralno pitanje, stoga imamo namjeru provoditi naš zakon nastavkom pregovora s pojedinačnim zemljama'. 

Većina zemalja EU dio je američkog bezviznog režima koji omogućava njihovim građanima putovanja u SAD bez viza. Međutim, građani 11 od 12 zemalja koje su ušle u EU 2004. i 2007., kao i građani stare članice Grčke, moraju imati vize. Jedina među novim članicama izuzeta je Slovenija i njezini građani mogu u SAD putovati bez viza.(Hina)

  

Više o tome:

EUobserver: EU unity at stake over US visa-regime issue, Brussels warns