naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP dao zeleno svjetlo za Europski institut za inovacije i tehnologiju

Europski parlament je u utorak 11. ožujka prihvatio uspostavu Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) koji će moći početi djelovati ovoga ljeta, a cilj mu je premostiti jaz u inovacijama između Europske unije s jedne strane i Sjedinjenih Država i Japana s druge.  

Europski institut za inovacije i tehnologiju zamišljen je kao suparnik Institutu za tehnologiju iz Massachusettsa a trebao bi se baviti područjima poput klimatskih promjena. Međutim, suočen sa suzdržanošću Velike Britanije i još nekoliko država EU, EIT će imati skromniji početak od predviđenog, te će početi kao veza između mreža sveučilišta i privatnih istraživačkih tijela. 

Parlament je također inzistirao da novo tijelo počne s pilot-fazom i da se s početnog Europskog tehnološkog instituta preimenuje u Europski institut za inovacije i tehnologiju, kako bi se stavio naglasak upravo na inovacije, iako će skraćenica EIT ostati nepromijenjena. 

Europska komisija smatra da će Institut trebati ukupni proračun od 2,4 milijarde eura za prvih šest godina, koji će se financirati kombinacijom javnih i privatnih izvora.

Zemlje EU složile su se u studenom prošle godine da će dati 309 milijuna eura za EIT iz europskih fondova.

Komisija je u veljači formirala odbor koji bi trebao nominirati 18 stručnjaka za prvi Upravni odbor EIT-a unutar oko četiri mjeseca. 

Europsko vijeće potom će donijeti odluku gdje smjestiti upravno tijelo EIT-a. Tijekom rasprave u Parlamentu spominjani su Strasbourg, poljski Wroclaw, Budimpešta i Beč.(Hina)

  

Više o tome:

  • Europski parlament: EP gives green light for European Institute of Innovation and Technology
  • EUobserver: EU's new technology institute gets the final nod
  • EurActiv: EU technology institute to start operations by 2010