naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija potvrdila program prekogranične regionalne suradnje Slovenija-Hrvatska

Europska komisija potvrdila je operativni program prekogranične regionalne suradnje Slovenije i Hrvatske za razdoblje 2007-2013. godine, usmjeren jačanju ekonomskog i socijalnog potencijala graničnih regija, priopćilo je u utorak 12. ožujka slovensko ministarstvo za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku.  

Kako je navedeno u priopćenju, program se financira iz posebno odvojenih sredstava za pretpristupnu pomoć, a sredstva programa predviđena za razdoblje do 2009. godine iznose 15 milijuna i 725 tisuća eura, pri čemu stupanj sufinanciranja iznosi 85 posto, dok ostatak moraju osigurati korisnici sredstava. 

Prioriteti za koje se mogu koristiti sredstva su područja ekonomskog i socijalnog razvitka (turizam i razvoj sela, razvoj poduzetništva i socijalna intregracija), te održivo upravljanje prirodnim resursima (zaštita okoliša, parkovi prirode), te tzv. horizontalne teme poput razvitka ljudskih resursa i informatičke tehnologije. 

Uz sedam regija u Sloveniji, sredstva mogu koristiti hrvatske regije i županije s područja Međimurja, Varaždina, Krapine, Zagorja, Zagreba, Karlovca, Primorja, Gorskog kotara i Istre.

Na korištenje sredstava pravo imaju neprofitni pravni subjekti - lokalna i regionalna tijela, istraživačke, razvojne i obrazovne ustanove, ustanove javnog zdravstva, razvojne agencije i ustanove za zaštitu kulturne i prirodne baštine, gospodarske komore, ali i nevladine ustanove poput udruga i zaklada.

Hina