naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ekspertni razgovori EU i SAD o vizama i sigurnosti na letovima za SAD

SAD i Europska unija trebale bi pregovorima na ekspertnoj razini do kraja lipnja ove godine riješiti nesporazume vezane uz sigurnosnu provjeru putnika koji u SAD dolaze iz europskih zemalja, te za EU spornu praksu SAD-a da sa članicama Europske unije koje su postale njene članice 2004. godine ili kasnije separatno pregovara o uvjetima za ukidanje viznog režima.

Takav dogovor u četvrtak 13. ožujka je postignut u razgovorima europske 'trojke' i predstavnika SAD-a za područje unutarnjih poslova koji su vođeni na Brdu kod Kranja.

Dogovoreni pristup rješavanja postojećih problema 'na dva kolosijeka' znači da će SAD i sa zemljama članicama EU-a i dalje moći bilateralno pregovarati o uvjetima za ulazak u američki 'visa waver' program (turistički ulazak u SAD do tri mjeseca) o pitanjima koja obuhvaćaju nacionalni propisi, dok će se o pitanjima koja su obuhvaćena zajedničkim europskim direktivama pregovarati na razini SAD - Europska unija.  

Do sporazuma između Europske unije i SAD-a o tim pitanjima moglo bi doći na summitu EU - SAD u lipnju ove godine u Sloveniji, a ekspertni razgovori odmah će početi, izjavili su nakon razgovora zamjenik američkog ministra unutarnjih poslova Michael Chernoff i europski povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini.

 Slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate koji je također sudjelovao u razgovorima u ime slovenskog predsjedavanja EU-om izjavio je da o zajedničkoj bazi podataka za putnike neće biti moguće bilateralno razgovarati između SAD-a i država članica.

Kako je navedeno u priopćenju za javnost nakon razgovora, zajednički je cilj EU-a i SAD-a što prije postići takav režim putovanja bez viza koji će biti u punoj suglasnosti sa zakonima koji se primjenjuju. 

Frattini je nakon razgovora izjavio da je cilj da se postigne sporazum po kojem bi režim ulaska u SAD bez viza važio za sve članice Europske unije.

Trenutačno, takav režim imaju sve 'stare' članice osim Grčke, a od novih članica u visa-waver program već više godina uključena je Slovenija. Posebne bilateralne memorandume o uključenju u američki visa waver program ovog su tjedna potpisale Latvija i Estonija, dok se očekuje i skoro potpisivanje s Mađarskom, Litvom i Slovačkom.

Na sastanku u Sloveniji dogovoreno je također da će SAD Europskoj uniji pružiti više informacija o namjeravanom uvođenju elektronskog sustava za autorizaciju leta (ETA) koji SAD namjeravaju uvesti na jesen. Riječ je o jednoj od sigurnosnih mjera koje se donose u okviru borbe protiv terorizma, ali sistem po nekim ocjenama ne uvažava europske standarde s područja čuvanja privatnosti osobnih podataka putnika. 

Budući da o sličnom sistemu za dolaske putnika iz trećih zemalja razmišlja i Europska unija, budući razgovori s SAD-om vodit će se i o sinkronizaciji postupaka.(Hina)

 

 Više o tome: 

  • Slovensko EU predsjedništvo: Common Press statement of EU and US representatives meeting in Brdo on 13 March 2008
  • EUobserver: EU and US reach deal on travel security negotiations
  • EurActiv: EU divided ahead of US visa talks