naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski lideri usvojili plan Mediteranske unije

Europski lideri usvojili su u četvrtak 13. ožujka manje ambicioznu verziju plana francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o stvaranju Mediteranske unije kojom bi se potakla suradnja Europske unije s njenim južnim susjedima, od Maroka od Turske. 

Slovenski premijer Janez Janša nazvao je ovaj prijedlog 'nadgradnjom Barcelona procesa' – mehanizma koji trenutno regulira odnose između EU-a i zemalja Sredozemlja – te rekao kako je plan dobio podršku na summitu europskih čelnika koji se održava u Bruxellesu. 

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso izjavio je kako je na sastanku postignut sporazum da se projekt Mediteranske unije pokrene što prije, uz uvjet  da u njemu sudjeluju sve zemlje članice. 

Francuski predsjednik Sarkozy izjavio je kako očekuje da formalna odluka o 'pretvaranju Barcelona procesa u Mediteransku uniju' bude donesena u petak 14. ožujka. 

Nakon kritika na račun prvotnih planova francuskog predsjednika koji je uključivao samo neke zemlje članice EU-a, ali uz financiranje svih zemalja članica, Francuzi su predložili umjereniju verziju plana koja predviđa uključivanje svih zemlja, pa je plan dobio podršku Njemačke. 

Njemačka i Francuska su dogovorile kompromisno rješenje prošlog tjedna na sastanku u Hanoveru, pa je Sarkozy pohvalio učinkovitost franko-njemačke osovine.

Ovaj prijedlog potaknuo je ideje drugih zemalja, pa je tako poljski premijer Donald Tusk izjavio kako bi se Unija trebala više fokusirati na europski istok, prvenstveno Ukrajinu kojoj treba dati jasnu europsku perspektivu.  

Češki premijer Mirek Topolanek rekao je kako još nisu definirane ključne točke, poput uloge Mediteranske unije, te kako ovaj plan koristi prvenstveno francuskim nacionalnim interesima. 

Detalji o planu stvaranja Mediteranske unije trebali bi biti definirani do lipnja, prije summita koji se održava 13. srpnja u Parizu na kojem bi i službeno trebala biti pokrenuta Mediteranska unija.

Mediteranska unija trebala bi uključivati oko 39 zemlja – 27 zemalja članica EU-a i oko 12 južnih europski susjeda, poput Alžira, Egipta, Maroka, Izraela, Sirije i Turske.

  

Više o tome:

  • EUobserver: EU leaders agree to weakened Mediterranean Union plan
  • EurActiv: Summit approves 'Union for the Mediterranean'