naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Snažan euro izazov konkurentnosti Europe - OECD

Glavni tajnik OECD-a Angel Gurria upozorio je u ponedjeljak 17. ožujka da visoka razina tečaja eura predstavlja izazov za konkurentnost Europe.  

Dodatni su izazov i previranja na financijskim tržištima, rekao je Gurria u ponedjeljak u Parizu, na zajedničkoj konferenciji OECD-a i MMF-a. 

Europske zemlje moraju povećati svoj potencijal za rast kako bi smanjile zaostatak za ostalim članicama OECD-a. 

Produktivnost radnika još uvijek je manja u odnosu na najbolje rezultate koji se bilježe u OECD-u a u zemljama kao što su Njemačka i Francuska, u kojima je produktivnost velika, gospodarstvo koči niska stopa iskorištenosti radne snage zbog malog broja radnih sati te ranog umirovljenja, tumači Gurria. 

Europa bi stoga trebala nastaviti provoditi reforme kako bi njeno gospodarstvo postalo fleksibilnije, kazao je. Velika Britanija bilježi bolje rezultate na tržištu rada no njena je produktivnost slabija, ističe on. 

Iako neizvjesnost zbog globalnog zatopljenja i inflatorni pritisci mogu dovesti u iskušenje da se provođenje reformi obustavi, to bi bila greška, upozorio je čelnik OECD-a.Vlade bi trebale nastaviti provoditi reforme kako bi budućnost gospodarstva bila izvjesnija, zaključio je. 

Hina