naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Almunia: Američko gospodarstvo možda ulazi u recesiju

Američko gospodarstvo usporava i možda klizi u recesiju, kazao je povjerenik Europske komisije za gospodarsku i monetarnu politiku Joaquin Almunia na konferenciji Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) održanoj u ponedjeljak 17. ožujka u Parizu.

'Više ne uživamo prednosti za gospodarstvo poticajnog okružja prisutnog protekle dvije godine. Nismo više u dobrim vremenima što se tiče gospodarstva', tumači Almunia.

 'Američko gospodarstvo nesumnjivo usporava, a možda i klizi u recesiju', dodao je. 

Almunia je u svojem nastupu pred sudionicima konferencije OECD-a uglavnom isticao potrebu za provedbom strukturalnih gospodarskih reformi u Europi. 

Naglasio je također da je Europa daleko od opasnosti zapadanja u recesiju unatoč rizicima širenja krize s američkog tržišta nekretnina i drugorazrednih hipotekarnih zajmova.

Očitovanje Almunie glede američkog gospodarstva odražava stanovišta i prognoze ekonomista privatnog sektora. Nakon niza slabih pokazatelja i istraživanja iz američkog gospodarstva većina sada dijeli mišljenje da najveće svjetsko gospodarstvo bilježi pad aktivnosti. 

EK nedavno je snizila procjene rasta za gospodarstvo eurozone i EU u 2008. te se on sada očekuje u visini 1,8 posto, odnosno 2,0 posto. 

'Prošli smo mjesec morali blago naniže revidirati naše procjene rasta te se sada u EU u ovoj godini očekuje rast ispod potencijalnog', kazao je Almunia, poručivši međutim da je 2,0 posto očito daleko od rizika od recesije.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: EU top economy official warns US may 'already be in recession'