naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže mjere za djelotvorniju borbu protiv malverzacija PDV-om

Europska komisija usvojila je u ponedjeljak 17. ožujka prijedloge o dopuni direktive o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji bi članicama trebali omogućiti brže otkrivanje višestrukih malverzacija s povratom tog nameta.  

Predložene bi mjere od 2010. nadalje trebale ubrzati prikupljanje i razmjenu informacija o transakcijama unutar EU kako bi se spriječile višestruke malverzacije s prijavom i zahtjevima za povratom PDV-a na robe i usluge koje su u pojedinim članicama oslobođene tog nameta.  

Bruxelles tako predlaže da trgovci kao obveznici PDV-a ubuduće imaju rok za prijavu nabave roba i usluga unutar EU od mjesec dana, dok bi se razdoblje za prijenos tih podataka među članicama EU skratilo s tri na jedan mjesec. 

Nadalje, kako bi se olakšala provjera informacija, ubuduće bi kupci odnosno prodavači vrijednost čijih transakcija premašuje 200 tisuća eura po kalendarskoj godini trebali podnositi svoje prijave o PDV-u svakog mjeseca. 

Navedeni prag trebao bi omogućiti da se izbjegnu dodatne obveze za kompanije koje tek povremeno nabavljaju robu i usluge u EU, odnosno vrijednost čijih je akvizicija mala.

Komisija priželjkuje i jednostavnije procedure za podnošenje prijava o transakcijama u članicama u kojima su one trenutno jako složene. 

Predložene mjere neće podrazumijevati nove administrativne obveze za kompanije, ističu u Bruxellesu. 

Komisija je u međuvremenu poreznim vlastima članica EU sugerirala još neke mjere koje bi trebale omogućiti djelotvorniju borbu protiv malverzacija PDV-om.  

Tako bi od 2009. odjel zadužen za provjeru točnosti podataka koji su navedeni u registracijskim prijavama za PDV i objavljeni na europskim internetskim stranicama trebao pružiti mogućnost provjere imena i adresa trgovinskih partnera iz drugih članica EU. 

Ta će mjera osigurati višu razinu pravne sigurnosti operatera koji posluju 'u dobroj vjeri' i omogućiti poreznim vlastima djelotvorniju kontrolu.(Hina)

  

Više o tome:

  • Europska komisija: VAT fraud: the European Commission proposes measures to tackle fraud effectively
  • EurActiv: EU to step up fight against VAT fraud