naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sva primanja iz europskih poljoprivrednih fondova od 2009. na internetu

Podaci o svim primateljima poljoprivrednih subvencija iz europskih fondova zajedno s točnim iznosima bit će od sljedeće godine javno objavljeni u svim državama članicama, najavila je u srijedu 19. ožujka Europska komisija.  

'Do 30. travnja 2009. godine, puno ime, općina, po mogućnosti s poštanskim brojem, svakog primatelja bit će objavljeni na jasan i usklađen način na nacionalnim web-stranicama, na kojima će javnost moći točno vidjeti koliko je svaka osoba ili poduzeće primila novaca', ističe Komisija u svom priopćenju.  

Riječ je uredbi Europske komisije, koja je dobila potporu svih zemalja članica i koja stupa na snagu čim se objavi u Službenom glasilu EU-a. 

Također će biti dostupni podaci i za pomoć za ruralni razvoj koji sufinanciraju EU i zemlje članice. Sve te informacije morat će biti na internetu svake godine do 30. travnja za prethodnu financijsku godinu i ostati na internetu najmanje dvije godine od objavljivanja. 

'Riječ je o novcu poreznih obveznika, tako da je vrlo važno da ljudi znaju gdje se troši', izjavila je povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel. 

'Transparentnost bi trebala poboljšati i upravljanje tim fondovima, jačanjem javne kontrole trošenja novca. Samo na taj način možemo jamčiti informiranu raspravu o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike', dodao je Boel. 

Europska unija na Zajedničku poljoprivrednu politiku troši oko 40 posto svoga proračuna ili oko 100 milijardi eura godišnje.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Transparency: All recipients of EU farm aid to be published by April 2009