naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pregovara o jedinstvenom mehanizmu spašavanja posrnulih banaka

Zemlje članice Europske unije i njihove središnje banke postigle su dogovor oko načina rješavanja slučaja propasti prekograničnih banaka, no nisu uspjele dogovoriti pojedinosti glede iznosa koji bi neka država morala platiti za njihovo spašavanje, poručio je vodeći regulator.  

EU vlade i financijski supervizori osjećaju olakšanje što su se bankarske krize u 27-članom bloku zadržale u granicama jedne zemlje članice, kao što su pokazali slučajevi spašavanja njemačkih banaka IKB i Sachsen, te onaj u kojem je britanska vlada preuzela banku Northern Rock. 

Te su banke postale žrtve krize proizašle iz nemogućnosti naplate američkih hipotekarnih zajmova, koja je prerasla u globalnu kreditnu krizu za koju tržišta očekuju da će trajati još mjesecima. 

Zasad nijedna banka u EU nije propala a Eddy Wymeersch, predsjedatelj Odbora europskih regulatora za vrijednosne papire, ustvrdio je kako su mehanizmi za suradnju između nacionalnih regulatora u EU do sada bili dostatni. 

Pojedinačni regulatori već imaju bilateralne sporazume s regulatorima ostalih zemalja gdje banka koju nadziru ima svoje operacije, no ne postoji sporazum na razini EU-a . Broj banaka koje posluju prekogranično povećao se a drže i većinu depozita. 

Zakonodavci govore, premda ne u javnosti, kako bi propast neke prekogranične banke brzo jasno pokazala u kojoj je mjeri EU neadekvatna za rješavanje takvog slučaja. Na primjer, ne postoje strukture koje bi rješavale pitanje plaćanja troškova spašavanja banke koja ima operacije u nekoliko zemalja članica. 

Wymeersch je kazao kako su dosadašnji pregovori sa ciljem postizanja dogovora o načinima rješavanja eventualne krize u banci koja posluje u više zemalja bili više-manje uspješni, ali da još trebaju dobiti potpis EU država. 

'Postoji sporazum, u nekoj formi memoranduma o razumijevanju, koji je dogovoren između svih bankarskih supervizora i središnjih banaka, supervizora sektora vrijednosnih papira i osiguranja te svih ministarstava financija, kojim se navode neke od temeljnih općih zamisli vezanih uz podjelu toga tereta', dodao je. 

'To nije sporazum o točnim postotcima podjele toga tereta. Osjećamo da je to nemoguće', kazao je Wymeersch.  

Težak test za EU i nacionalne vlasti bit će stvarna propast neke banke a novi memorandum o razumijevanju neće otkloniti potrebu za teškim pregovorima među interesnim stranama. 'Očekuju nas neki teški pregovori a ovisit će o tome kakva je situacija', tumači on.(Hina)

 

Više o tome: 

EUobserver: EU investigating UK Northern Rock plan after Danish banks complain