naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Partnerstvo EU-Rusija: EU korak dalje prema otvaranju pregovora

Europska unija postigla je ovoga tjedna napredak prema otvaranju pregovora o strateškom partnerstvu s Rusijom koji su blokirani od listopada 2006. zbog poljskog veta, kazali su u četvrtak 20. ožujka europski diplomati.

Poljska je blokirala pregovore s Rusijom zbog embarga Moskve na uvoz poljskog mesa i nekih drugih prehrambenih proizvoda.

Gotovo svi veleposlanici 27 članica EU na sastanku u srijedu usvojili su zajedničku izjavu o energetskoj sigurnosti te o sigurnosti europske opskrbe ugljikovodikom.

Poljaci su željeli da ta dva pitanja budu uključena u pregovarački mandat koji bi trebao voditi Europsku komisiju tijekom pregovora, reklo je nekoliko diplomata bliskih razgovorima.

Zajednička izjava treba naglasiti energetsku solidarnost između europskih zemalja i njihovu želju da se "principi energetske povelje" - kao što su transparentnost i reciprocitet u energetskim investicijama - nalaze u budućem sporazumu EU-Rusija.

Samo Litva, koja se nalazi u sukobu s Rusijom zbog prekida dostave, od srpnja 2006., ruske nafte za litavsku rafineriju Mazeiku, kazala je u srijedu da još ima rezerve oko zajedničke izjave, kazali su diplomati.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je pak u četvrtak kako Poljska neće blokirati pregovore o sporazumu s Rusijom.

"Poljska neće postaviti dodatne uvjete, nećemo spriječavati povratak pregovorima između EU i Rusije", rekao je Tusk.

Poljski embargo djelomično je ukinut u siječnju i Varšava se nada da će biti u potpunosti ukinut nakon potpisivanja fitosanitarnog sporazuma EU-Rusija predviđenog u srijedu u Bruxellesu.

Ako to bude slučaj, tada će ostati samo Vilnius kako prepreka pokretanju pregovora.

Pregovori s Rusijom ne mogu početi dok sve europske zemlje ne odobre pregovarački mandat.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel želi da ministri vanjskih poslova EU na neformalnom sastanku krajem sljedećeg tjedna u Sloveniji održe raspravu o odnosima s Moskvom čime bi se otvorio put za formalnu odluku na sastanku 28. travnja, rekla je glasnogovornica slovenskog predsjedništva.

Pokretanje europsko-ruskih pregovora dio je širih napora za poboljšanje odnosa između zapada i Moskve.

Hina