naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Neformalni sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a

 Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije okupit će se 28. i 29. ožujka na Brdu kod Kranja na neformalnom sastanku na kojem je glavna tema europska perspektiva zapadnog Balkana.  

Prvi dan sastanka u petak, ministri će razgovarati o stanju na Bliskom istoku, s naglaskom na ulogu Sirije u toj regiji, a nakon toga raspravljat će o odnosima s Rusijom u sklopu priprema za summit EU-Rusija u lipnju. 

Subota, drugi dan sastanka u cijelosti je posvećen zapadnom Balkanu. Na sastanak su pozvani i posebni predstavnici EU-a u zemljama regije - Miroslav Lajčak za Bosnu i Hercegovinu, Erwan Frouere za Makedoniju i Pieter Feith za Kosovo te glavni tajnik Regionalnog vijeća za suradnju Hidajet Biščević. Tijekom radnog ručka, ministrima će se pridružiti i šefovi diplomacija triju kandidatskih zemalja Hrvatske, Makedonije i Turske.  

Europski ministri će razgovarati o provedbi tzv. Solunske agende, dokumenta u kojem je EU obećala europsku perspektivu svim zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije i Albanije.  

Temelj za raspravu bit će nedavno objavljeni dokument Europske komisije 'Zapadni Balkan: jačanje europske perspektive'.

  

Više o tome:

Slovensko EU predsjedništvo: Informal Meeting of EU Ministers of Foreign Affairs (Gymnich)