naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: Gospodarstvo eurozone suočeno sa snažnim nepovoljnim trendovima

Gospodarstvo eurozone suočeno je sa snažnim vanjskim nepovoljnim utjecajima ali pokazuje otpornost zahvaljujući snažnom rastu na tržištima u nastajanju, konstatirala je Europska komisija u najnovijem tromjesečnom izvješću o eurozoni, objavljenom u srijedu 26. ožujka.  

Najnoviji gospodarski pokazatelji podupiru sniženje prognoze u veljači o stopi rasta gospodarstva eurozone u 2008. na 1,8 posto, naglasila je Komisija. 

Gospodarstvo eurozone počinje osjećati pritisak krize usprkos čvrstim gospodarskim temeljima, izjavio je u srijedu prilikom predstavljanja izvješća povjerenik EU za gospodarsku i monetarnu politiku Joaquin Almunia. 

'Gospodarstvo eurozone i dalje se suočava sa snažnim nepovoljnim trendovima, uključujući tvrdokorne neizvjesnosti oko trajanja i konačne cijene previranja na financijskim tržištima, slabljenja američkog gospodarstva i rasta cijena roba. I usprkos čvrstim gospodarskim temeljima, eurozona počinje osjećati utjecaj krize', zaključio je.

U izvješću se ukazuje da je godišnja stopa rasta BDP-a u četvrtom tromjesečju 2007. usporila na 2,2 posto u odnosu na 2,6 posto u trećem tromjesečju te godine, i to uglavnom zbog slabljenja osobne potrošnje uslijed rasta potrošačkih cijena. U veljači je tako stopa inflacije iznosila 3,3 posto, u odnosu na 1,7 posto u ljeto prošle godine.

S druge strane, ohrabruje nastavljen snažan rast ulaganja te visoka stopa iskorištenosti kapaciteta i profitabilnosti nefinancijskog korporativnog sektora. Pokazatelji povjerenja u sektor industrijske proizvodnje također su proteklih mjeseci bili relativno dobri, ističe Bruxelles. 

Najnoviji podatak o industrijskoj proizvodnji čak je premašio očekivanja, pa je industrija eurozone u siječnju zabilježila rast novih narudžbi za 2,0 posto na mjesečnoj, odnosno 7,3 posto na godišnjoj razini, navodi EK podatke Eurostata. 

Inflacija je pak ubrzavala različitim tempom u članicama eurozone, što znači da su njihova gospodarstva različito reagirala na rast cijena energenata i hrane u razdoblju od ljeta 2007.

Kao razlog, Komisija navodi različitu 'težinu' prehrambenih proizvoda i energenata u potrošačkim košaricama, različitu razinu konkurencije na maloprodajnim tržištima te poziciju u gospodarskom ciklusu. 

Protekla dva do tri desetljeća stope rasta i inflacije stabilizirale su se u članicama eurozone, kao i u većini industrijskih zemalja, a ta je 'velika stabilizacija' rezultat bolje ekonomske politike, posebno bolje monetarne politike, a u nešto manjoj mjeri i snažnijih automatskih fiskalnih stabilizatora, smatraju u Bruxellesu.

Reforme tržišta rada uspješno su podigle stope zaposlenosti, omogućujući djelotvornije reakcije na cikličke šokove. Komisija ipak upozorava da je teret reformi pao na leđa zaposlenika koji nisu sklopili standardne ugovore o radu.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Quarterly report on the euro area: headwinds gather strength