naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Novi sporazum EU-Rusija za ukidanje embarga na poljske proizvode

Europska unija i Rusija potpisale su u srijedu 26. ožujka memorandum o problemu kontaminacije biljnih proizvoda pesticidima, koji bi trebao dovesti do ukidanja ruskog embarga na poljske proizvode što blokira pregovore o novom strateškom partnerstvu EU-a i Rusije.  

Europska komisija objavila je da memorandum ima za cilj 'lakši dijalog' kada se pojavi problem ostataka pesticida u biljnim proizvodima.  

Memorandum uvodi 'mehanizme i dijalog s Moskvom' kada Rusija pri uvozu utvrdi 'previsoke razine ostataka pesticida' u biljnim proizvodima iz EU namijenjenim ljudskoj prehrani.

Komisija se nada da će potpisivanje memoranduma omogućiti 'brzo' ukidanje ruskog embarga na uvoz poljskih poljoprivrednih proizvoda uvedenog u listopadu 2005.

Poljska uvjetuje pokretanje pregovora EU-a s Moskvom o novom sporazumu o strateškom partnerstvu ukidanjem tog embarga. 

Rusija je u siječnju ukinula odredbe embarga koje se odnose na meso, no uvoz poljskih biljnih proizvoda i dalje je zabranjen. 

Slovensko predsjedništvo EU-a nada se da će pregovori s Moskvom početi do kraja lipnja. 

Osim ruskog embarga, postoji još nekoliko zapreka za pokretanje tih pregovora. 

Zemlje članice upravo finaliziraju deklaraciju o energetskoj sigurnosti, čije uključivanje u pregovarački mandat Europske komisije traže Poljska i Litva. Gotovo svi veleposlanici zemalja članica podržali su prošli tjedan nacrt te deklaracije, a 'rezerve' je imala samo Litva, koja je u sporu s Rusijom zbog prekida isporuka ruske nafte rafineriji Mazeiku u srpnju 2006.

Hina