naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nizozemska poštanska tvrtka tužila Njemačku Komisiji zbog minimalne plaće za poštare

Nizozemska poštanska kompanija TNT priopćila je u četvrtak 27. ožujka da je podnijela žalbu Europskoj komisiji na njemačko utvrđivanje minimalne plaće za poštare, tvrdeći da se time krše europska pravila.  

TNT nastoji ispitati mogućnost širenja poslovanja u Njemačkoj, jednom od najvećih europskih poštanskih tržišta i tvrdi da se odlukom njemačke vlade o obveznoj minimalnoj plaći krši europski sporazum o zaštiti ravnopravnog tržišnog natjecanja. 

Nizozemci ukazuju da njemačka vlada navodno socijalno motiviranim utvrđivanjem minimalne plaće u visini 9,8 eura po satu zapravo želi povećati troškove konkurentima Deutsche Posta, ometajući time konkurenciju i štiteći njemačkog operatera od liberalizacije tržišta. 

U Europskoj komisiji nitko nije bio dostupan za komentar žalbe TNT-a. 

'Neke članice poduzimaju protekcionističke mjere kako bi zaobišle direktivu o poštanskim uslugama. Europski potrošači zaslužuju više od tek kozmetičke liberalizacije', kazao je izvršni direktor TNT-a Peter Bakker. 

Ovog je mjeseca berlinski upravni sud presudio da Njemačka nije uzela u obzir gospodarski učinak na konkurente kada je uvodila institut minimalne plaće. 

Njemačka vlada kazala je da će se žaliti na odluku suda, te da bi se na presudu moglo čekati mjesecima. 

Očekuje se da će TNT ove godine izgubiti preostali monopol na unosnom domaćem tržištu, budući da su konkurenti već načeli njegov tržišni udio i profitabilnost.

Hina