naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Proizvođači vina u EU osuđuju 'neodgovorno' izvješće o pesticidima

Europski proizvođači vina osudili su u petak 28. ožujka kao 'neodgovorno' izvješće po kojem vina proizvedena u Europskoj uniji često sadrže tragove velikog broja pesticida.

Studija koju su provele i u srijedu objavile europske organizacije za zaštitu okoliša pokazala je da se u nasumce odabranih 40 vrsta vina iz različitih cjenovnih kategorija nalaze tragovi pesticida. Provjera svih 40 vrsta bila je pozitivna, izvijestila je austrijska organizacija Global 2000. 

Ukupno je testirano 10 austrijskih, 13 francuskih, 10 njemačkih, četiri talijanska, jedno australsko, jedno čileansko i jedno južnoafričko vino. Utvrđena je prisutnost 24 različite vrste pesticida, od čega njih pet spada u kategoriju kancerogenih, mutagenih, toksičnih za ljudski reproduktivni sustav odnosno sa snažnim utjecajem na hormone. 

'Možemo se upitati je li taj primjerak od 40 boca zaista reprezentativan kada se zna da vinski sektor EU proizvodi prosječno 184 milijuna hektolitara vina godišnje', upitao se u priopćenju Pekka Pesonon, glavni tajnik europske organizacije poljoprivrednika COPA-COGECA. 

Supstance pronađene u bocama koje su uzete kao uzorak su sve od reda dopuštene, rekao je Pesonon. 'Osim toga, količina supstanci čak je nešto niža od maksimalne granice koja se znanstveno smatra sigurnom', dodao je, nazvavši izvješće 'neopravdanim, neprikladnim i neodgovornim'.

Grožđe se tretira s više pesticida nego bilo koja druga poljoprivredna kultura, upozorila je austrijska organizacija u izvješću. Ta je organizacija također pozvala političare i trgovce da zabrane upotrebu opasnih pesticida u prehrambenim proizvodima.  

Zastupnici Europskog parlamenta u prvom su čitanju u listopadu prošle godine razmatrali mjere koje bi precizno ojačale zaštitu Europljana od pesticida.

Hina