naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Švedska priprema teren za pojačani dotok stranih radnika

Švedska je vlada zajedno s oporbenom Zelenom strankom predstavila prijedlog koji bi radnicima iz zemalja izvan Europske unije trebao olakšati pristup švedskom tržištu rada.  

Time bi se zamijenio postojeći sustav prema kojemu potrebe švedskog tržišta rada procjenjuje državni ured za zapošljavanje, kazali su na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji švedski ministar za migracije Tobias Billstrom i čelnica oporbene Zelene stranke Mikaela Valtersson. 

'Potreban nam je zakon koji će švedskim kompanijama omogućiti regrutiranje potrebnog stručnog kadra bez obzira na to odakle dolazi', kazao je Billstrom. 

Prema tome sporazumu, inozemni radnik koji dolazi izvan 27-člane Europske unije ili zemalja koje pripadaju Europskom gospodarskom prostoru (EEA) u toj bi zemlji mogao dobiti dozvolu boravka i rada na rok do dvije godine, pod uvjetom da predoči ponudu o zapošljavanju kod švedskog poslodavca. 

Ta bi se dozvola mogla produžiti na dodatne dvije godine, a ako je radnik i dalje zaposlen, pružila bi mu osnovu za podnošenje zahtjeva za izdavanjem dozvole trajnog boravka u Švedskoj. 

Uvjeti zapošljavanja i ugovora u radu morali bi biti usklađeni s onima koji vrijede za sve švedske državljane. 

Billstrom je već ranije otkrio neke pojedinosti novoga plana, te naglasio kako ta zemlja mora privlačiti radnu snagu da bi se suočila s posljedicama starenja i kontinuiranog pada broja radno sposobnog stanovništva. 

Švedske kompanije žale se na manjak zavarivača i električara, no postoji potreba i za liječnicima i inženjerima građevine. 

Radne dozvole trenutno se izdaju na rok do 18 mjeseci, no parlamentarno je povjerenstvo još 2006. predložilo produženje tog roka na 24 mjeseca. 

Pravne posljedice novog prijedloga tek treba analizirati Zakonodavno vijeće, sastavljeno od sudaca. 

Hina