naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso kritizira Bugarsku zbog korupcije

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso oštro je kritizirao Bugarsku zbog kontinuirano velike korupcije i organiziranog kriminala.  

'Iskreno govoreći, očekujemo više konkretnih rezultata u pogledu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. Važno je da sve državne institucije surađuju u tom smislu', rekao je Barroso na novinskoj konferenciji u Sofiji u petak 28. ožujka. 

Iako je priznao da bugarska vlada ulaže napore kako bi riješila taj problem, Barroso je upozorio da proces napreduje presporo i da Komisija postaje nestrpljiva. 

'Ne možemo stalno ponavljati da treba učiniti više. Beskrajne istrage i odgođeni sudski procesi nisu pravosuđe.' 

'Korupcija na visokoj razini i organizirani kriminal nemaju mjesta u Europskoj uniji i ne može ih se tolerirati', rekao je.

Barroso je pozvao bugarske vlasti da poduzimaju mjere na vlastitu inicijativu a ne da samo čekaju instrukcije iz Bruxellesa jer Komisija 'ne može propisati sve specifične mjere koje treba poduzeti'. 

'Europska komisija ne može biti sudac, ne može zamijeniti izvršnu vlast ni pravosuđe', rekao je. 

Barroso je Sofiju posjetio u trenutku kada zemlju potresa novi korupcijski skandal u kojem su zbog navodnih veza s kriminalcima uhićena dvojica visokih policijskih dužnosnika. Slučaj je pod istragom. 

Bruxelles često kritizira korupciju i organizirani kriminal u Bugarskoj i Rumunjskoj, koje su u EU ušle 2007. 

Unija je iz tih razloga ranije ove godine zamrznula isplate Bugarskoj iz pretpristupnih programa SAPARD i PHARE. 

Iduća izvješća EK o reformama u Bugarskoj i Rumunjskoj očekuju se na ljeto.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Barroso slams Bulgaria over corruption