naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija najavljuje inicijativu za razvoj vjetroelektrana na moru

Europska komisija potiče daljnji razvoj potencijala vjetroelektrana kroz njihovu pojačanu gradnju na moru, budući se očekuje da će upravo energija vjetra postati veliki izvor energije u budućnosti.  

'Morska mrežna infrastruktura potrebna je za proizvodnju energije vjetra na moru. Bez toga neće biti sagrađena nijedna morska farma vjetroelektrana', kazao je u ponedjeljak 31. ožujka Andris Piebalgs na europskoj konferenciji o energiji vjetra. 

'Budući da mreža još nije uspostavljena, mora se brzo razviti, a glavno je pitanje kako bi se to trebalo financirati', dodao je. 

Prema podacima komisije, energija vjetra daje najperspektivnije rezultate od svih tehnologija proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. 

Ukupni kapacitet u prosincu 2007. dosegnuo je gotovo 57 tisuća megavata, što je gotovo četiri posto europske potražnje za energijom. Usporedbe radi, u 2000. manje od jedan posto potreba za energijom EU-a bilo je pokriveno iz energije vjetra. 

'Moramo osigurati da se rastući trend energije vjetra nastavi', rekao je Piebalgs, istaknuvši da se time neće samo smanjiti emisija ugljičnog dioksida, već i omogućiti veća sigurnost opskrbe i više radnih mjesta. 

Europski povjerenik također je naglasio da će do kraja ove godine objaviti 'akcijski plan' sa ciljem naznačavanja područja na kojima bi EU mogla pomoći razvoj vjetroelektrana na moru. 

Prošle godine, Europska unija obvezala se povećati udio obnovljivih izvora energije, kao što je solarna energije, energija vjetra i geotermalna energija, na 20 posto ukupne potrošnje energije do 2020. godine. 

U siječnju ove godine, Komisija je odredila kako svaka zemlja članica može doprinijeti postizanju krajnjeg cilja. 

Međutim, energija iz obnovljivih izvora još uvijek nailazi na prepreke vezano za pristup distribucijskim mrežama, a Komisija ukazuje i na još uvijek prisutne brojne administrativne prepreke.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Brussels to push for development of offshore wind energy